Open Access - The Business of Scholarship

Begindatum

dinsdag 9 okt 2018, 14:00

Einddatum

dinsdag 9 okt 2018, 17:00

Gebouw
Erasmus Paviljoen
Locatie
Campus Woudestein
Gesproken taal
English

Open Science & Open Access zijn modekreten in de huidige academische wereld. Terwijl we werken aan vrij toegankelijke academische output, is de grootste hindernis de ‘betaalmuur’ (paywall) die academici en het publiek tegenkomen.

Alles wat je moet weten over deze paywall en hoe daar mee om te gaan, hoor je op het Erasmus Open Access event 2018 op dinsdag 9 oktober van 14.00 tot 17.00 uur.

Key notes

  • Pearl Dykstra, voorzitter van de faculteit empirische sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zal haar bezorgdheid uiten over open access tot publicaties en Open Data. Ze gaat ook in op de dilemma’s voor jonge onderzoekers en benadrukt de rol van de bibliotheek bij het beschikbaar maken van onderzoeksresultaten voor iedereen.
     
  • Robert-Jan Smits, onlangs benoemd tot de afgezant voor Open Access van de Europese Commissie, zal zijn Plan S ontvouwen de versnelling naar volledige en onmiddellijke toegang tot wetenschappelijke publicaties. Dit plan OpenS werd gepresenteerd op 4 september 2018.
     
  • Jason SchmittAmerikaanse documentairemaker, richt zich op de noodzaak van Open Access voor onderzoek en wetenschappelijke vooruitgang. Hij zal ons inleiden in zijn documentaire waarna deze aansluitend wordt getoond.


Europese première:  Paywall: The Business of Scholarship

De documentaire onderzoekt de grondgedachte achter de enorme hoeveelheid geld dat wordt verdiend door commerciéele wetenschappelijke uitgeverijen, waarvan de winstmarges vaak groter zijn dan enkele van de meest winstgevende technologiebedrijven zoals Apple, Facebook en Google.

De film zal op 22 oktober 2018 tevens getoond worden bij de Verenigde Naties in New York.

Sponsored by OpenAIRE

Meer informatie

Check Open Access – The Business of Scholarship voor het volledige programma.
Vragen? Neem contact op met Leonidas Pakos (Specialist Licenties & Open Access)