- Datum
- maandag 29 apr 2024, 19:30 - 21:00
- Type
- Lezing
- Gesproken taal
- Nederlands
- Locatie
Bar Blink, Wijnhaven 59, 3011 WJ Rotterdam
Het Wetenschapscafé is een maandelijkse, informele bijeenkomst van mensen die zijn geïnteresseerd in wetenschap. Elke maand staat een wetenschapper centraal die gepassioneerd en op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Onder het genot van een drankje wordt geluisterd, gepraat en gediscussieerd.
Je hoort het steeds vaker of maakt het zelfs dagelijks mee, de wegen in Nederland worden steeds drukker. Uren in de file staan, slechtere luchtkwaliteit door de hoeveelheid auto’s op de weg. In Rotterdam en andere steden is de luchtvervuiling plaatselijk zelf boven de EU-gestelde norm. En dit is niet alleen een Nederlands probleem: in China zijn er files waar je dagenlang vast kunt zitten, tot het dagelijkse verkeerinfarct in Los Angeles. Het is duidelijk dat dit probleem niet snel of makkelijk opgelost kan worden. Maar hoe verder?
Er zijn tal van opkomende technologieën in opkomst die allemaal beloven dit probleem aan te pakken. Verbreding van snelwegen, Hyperloop en zelfs vliegende auto’s. Maar waar zit de oplossing nou echt? Met het verkeer zie je dat oplossingen vaak contra-intuïtief zijn. Dus wat kan er nu gedaan worden om dit probleem te verhelpen, welke technologieën kunnen in de toekomst een verschil maken en wat zijn de valkuilen?
Spreker
David van Proosdij is afgestudeerd in Automotive engineering op de Hogeschool Rotterdam. Hij is werkzaam als design engineer bij PAL-V, een bedrijf dat bezig is de eerste vliegende auto op de markt te brengen. Met meer dan 8 jaar ervaring in voertuigontwerp geeft David over heel het land op hogescholen en universiteiten gastcolleges over lichtgewicht engineering. Tijdens deze lezing zal hij ingaan op de sociale aspecten van mobiliteit.
- Gerelateerde content