Paper Enjoy your meal: Restaurants and House Prices gepresenteerd op ERSA 2017

Jeroen van Haaren heeft in augustus 2017 de (working) paper ‘Enjoy your meal: Restaurants and House Prices in Amsterdam’ gepresenteerd op de 57ste jaarconferentie van de ERSA (European Regional Science Associaton) in Groningen. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Frank van Oort en Anna Wildeboer, en laat zien dat restaurants ingeprijsd worden in woningprijzen en daarmee indicatoren zijn van de attractieve stad.

De prijsmechanismen zijn gebaseerd op de aanwezigheid, diversiteit en kwaliteit van restaurants. Het artikel laat zien dat woningeigenaren lokale omgevingen waarderen met een divers aanbod van restaurants van gemiddelde kwaliteit. In essentie is de betalingsbereidheid daarmee het hoogst voor een breed aanbod van betaalbare restaurants.

Het artikel voegt daarnaast iets toe aan het debat over endogene stedelijke voorzieningen, omdat het ingaat op de vraag van causaliteit. Met behulp van een instrumentele variabele benadering gaat het artikel in op de vraag of restaurants zich vestigen in specifieke buurten (betaalbaar of juist duur), of wellicht juist andersom: of restaurants de aantrekkelijkheid van de buurt verhogen, waardoor woningprijzen toenemen. Vanuit beleidsoogpunt is dit een zeer relevante vraag, omdat het inzicht geeft in het nut van het stimuleren van de restaurant sector. Leidt het stimuleren van de restaurant sector alleen tot meer restaurants en wellicht zelfs tot negatieve effecten op aantrekkelijkheid, of leidt het stimuleren van de restaurantsector tot een aantrekkelijkere stedelijke omgeving? Het artikel laat zien dat het laatste het geval is: een divers aanbod van restaurants met een goede prijs-kwaliteit verhouding leidt tot een hogere betalingsbereidheid. 

Meer informatie: Jeroen van Haaren (vanhaaren@ese.eur.nl of 010 - 408 2429)

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen