Studeren en werken in het buitenland

Pas jij je gemakkelijk aan (onverwachte) situaties aan?

Erasmus Universiteit Rotterdam heeft als doelstelling studenten te motiveren mondiaal te denken en hen te voorzien van handvatten en kennis die zij nodig hebben om een (internationale) carrière op te bouwen.* De academische vaardigheden en kennis die je hebt opgedaan t tijdens je studie zijn belangrijk, maar niet voldoende. Om echt inzetbaar te zijn over de hele wereld is het belangrijk dat je ook:

  • om kan gaan met verschillende werkvormen
  • bewust bent van hoe bedrijven wereldwijd opereren.
  • kan aanpassen aan onverwachte omstandigheden,
  • kan werken in multiculturele teams,

Veel bedrijven en organisaties begeven zich op de internationale markt, Zij verwachten van hun werknemers dat zij in staat zijn om te werken en communiceren met mensen van verschillende culturele achtergronden. Vaardigheden die je nodig hebt om goed om te kunnen gaan met persoonlijk of professionele situaties waarin je te maken hebt met mensen van diverse achtergronden, worden interculturele vaardigheden genoemd. Een verblijf in het buitenland tijdens of na je studie (bijvoorbeeld voor een stage) is een perfecte gelegenheid om te werken aan je interculturele vaardigheden, maar het is niet de enige manier. Door jezelf bloot te stellen aan zoveel mogelijk internationale situaties binnen en buiten de collegezaal, ontwikkel je ook interculturele vaardigheden zonder hiervoor op reis te moeten.

Een voorwaarde voor helder communiceren op internationaal niveau is dat je je kunt verplaatsen in mensen met andere culturele achtergronden. Mensen uit verschillende culturen kunnen immers op verschillende manieren op eenzelfde/bepaalde situatie reageren. Intercultureel bewustzijn zorgt niet enkel dat je door ervaringen te delen bekend raakt met de gebruiken van andere culturen. Het geeft je ook inzicht in je eigen normen en waarden en eigen cultuur. Je ontdekt immers waarin jouw eigen mening afwijkt.
Tijdens een stage- of uitwisselingsperiode in het buitenland zal je zeker geconfronteerd worden met onvoorziene omstandigheden waardoor je intercultureel bewustzijn wordt vergroot. Toch hoef je niet altijd te reizen. Je dagelijks leven in Nederland kan ook genoeg aanknopingspunten bieden om meer begrip te krijgen voor andere culturen.
Zo kun je actief studenten van andere landen uitnodigen bij het samenstellen van groepjes voor een project of kun je lid worden van een studievereniging die zich richt op internationale studenten.

Elk deel van de wereld kent verschillende regels als het gaat om zakelijk en sociaal netwerken. Wanneer je terecht komt in een nieuwe omgeving, leer je vanzelf hoe je je gedraagt in een professionele- en zakelijke setting. Het is een kwestie van goed observeren, nadoen, uitproberen en oefenen. Ook in de manier hoe mensen zakendoen, onderhandelen en deals sluiten  bestaan er grote culturele verschillen. Het is vaak moeilijk om alle ins and outs van het zaken doen en netwerken direct onder de knie te hebben, maar wanneer je sociale contacten hebt met mensen van jouw niveau of jouw werkveld, zal je hier steeds beter in worden. Al doende ontwikkel je deze vaardigheden en breidt je je netwerk steeds verder uit.

Een van de essentiële vaardigheden om te kunnen werken in een internationale omgeving is goed (schriftelijk en mondeling) kunnen communiceren. In de meeste landen kan je uit de voeten met een goede beheersing van het Engels, Spaans of Frans, maar er zijn landen waar dit niet het geval is. Wanneer je van plan bent om in het buitenland te gaan werken is het een goed idee om de plaatselijke taal te leren. Het maakt het vinden van een baan in dat land makkelijker, net als het leggen van sociale contacten. Ook  voel je je waarschijnlijk sneller thuis in een andere cultuur. Zelfs wanneer je geen plannen hebt om naar het buitenland te gaan, kan een nieuwe taal een waardevolle toevoeging aan je vaardigheden zijn. Potentiële werkgevers doen misschien wel zaken met (bedrijven uit) bepaalde landen en geven daarom de voorkeur aan kandidaten die de taal beheersen.

Mensen met goede interculturele competenties weten zich op creatieve wijze het best en snelst aan te passen in onverwachte situaties. Flexibiliteit, creativiteit en zelfstandigheid zijn vaardigheden die de meeste werkgevers erg waarderen, zelfs wanneer het bedrijf niet internationaal georiënteerd is.
Tijdens een baan, een studieperiode of een stage in het buitenland zal je te maken hebben met nieuwe situaties en je wordt gedwongen om problemen in je eentje op te lossen, zonder support van je directe vrienden en familie. In het begin is dit ongemakkelijk en misschien eng, maar uiteindelijk helpt het je om meer initiatief te nemen en creatief met situaties om te gaan.
Studenten die werken in internationale werkgroepen en die actief betrokken zijn bij een internationale studentenvereniging ontwikkelen ook deze vaardigheden. Deze studenten zijn immers ook steeds op zoek naar manieren om met elkaar om te gaan en elkaar echt te begrijpen. Zij moeten met z’n allen cultuurverschillen overbruggen om bijvoorbeeld een groepsproject tot een goed einde te brengen.

Meer en meer studenten maken gebruik van de mogelijkheden om in het buitenland te studeren of een stage te lopen.* Een goede keuze, omdat er altijd veel vraag is naar werknemers met internationale werk of stage-ervaring. De grenzen tussen landen worden steeds vager en universiteiten, overheden en het bedrijfsleven motiveren studenten om naar het buitenland te gaan. Er is een toenemend aantal opleidingen dat internationale stages en uitwisselingen faciliteert. We adviseren jou om hiervan gebruik te maken. Het opent meer deuren wanneer je afgestudeerd bent. Daarnaast draagt het ook bij aan je persoonlijke ontwikkeling, je stelt je tijdens deze periode immers bloot aan verschillende culturen en situaties. Een studie of stage in het buitenland is een zeer goede manier om je CV te verbeteren.

Aan het begin van je derde bachelorjaar moet je een minor kiezen. Je kan dan kiezen voor een minor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, een andere Nederlands universiteit of in het buitenland. Je master is een andere mogelijkheid om in het buitenland te studeren. Verschillende faculteiten van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben connecties met universiteiten over de hele wereld. De samenwerkende universiteiten die beschikbaar zijn voor een uitwisselingsperiode verschillen per studie of faculteit. Het is soms ook mogelijk om aan een universiteit te studeren waar de Erasmus Universiteit Rotterdam (nog) geen overeenkomsten mee heeft, hier zijn echter extra voorwaarden aan verbonden. Mocht je erover denken om op uitwisseling te gaan, adviseren wij je om contact op te nemen met je eigen faculteit of studie.

Een stage is een perfecte manier om werkervaring op te doen. Je kan laagdrempelig onderzoeken of je het bedrijf en de sector interessant vindt, waardoor het je helpt richting te geven aan je loopbaan. Tijdens je stage ontwikkel je vaardigheden en competenties, wat wordt of die worden gewaardeerd door (toekomstige) werkgevers.
           
Sommige studies hebben een verplichte stageperiode in het programma.. Controleer de mogelijkheden van je studie en faculteit en lees de voorwaarden goed door wanneer je een stage in het buitenland wilt of moet doen. Lees hierover op de website van het International Office
Er zijn veel voordelen aan het stage lopen in het buitenland, maar vergeet niet dat hier wel een prijskaartje aan hangt. We adviseren je een lijst te maken van alle verwachte uitgaven (collegegeld, huur, verzekeringen, reiskosten) en de mogelijke inkomsten (onderverhuren studentenkamer, Erasmus+ beurs, teruggave OV chipkaart). Stage lopen na afstuderen kan consequenties hebben voor je sociale verzekering.*

De Erasmus Universiteit Rotterdam is een internationaal georiënteerde universiteit met als doelstelling studenten voor te brreiden op een (internationale) carrière. Misschien ben je een Nederlandse student geïnteresseerd in een baan in het buitenland*, of ben je een internationale student die juist graag in Nederland aan de slag wil.

Faculteiten, en studieverenigingen organiseren verschillende activiteiten waar je meer te weten komt over een carrière in een internationaal bedrijf. Een internationale houding wordt als werknemer  steeds belangrijker. Internationalisering is in bijna elke sector voelbaar en bedrijven zoeken dan ook werknemers die in dit nieuwe profiel passen. Veel recruiters en werkgevers geven de voorkeur aan medewerkers met excellente (interculturele) communicatieve vaardigheden zodat zij zowel in nationale als internationale werkvelden inzetbaar zijn.

 

Wanneer je een internationale carrière nastreeft is het belangrijk je bewust te zijn dat er verschillende mogelijkheden zijn. Zo kun je voor een multinational werken in je eigen land, of kan je in het buitenland werken als expat. Wat steeds meer voorkomt is een combinatie van deze twee: Je hebt een vaste standplaats bijvoorbeeld in Nederland, en je doet kortere projecten in het buitenland. Tot slot kan je ook bij een Nederlands bedrijf werken met werknemers met verschillende achtergronden.

Om een succesvolle internationale carrière op te bouwen, ben je afhankelijk van verschillen factoren. Is een plaatsing elders bijvoorbeeld wel mogelijk bij je werkgever? Is het voor het uitvoeren van de functie noodzakelijk om een andere taal te beheersen? Welke vaardigheden zijn belangrijk bij een internationale omgeving en bezit jij die?

Het is belangrijk om je mogelijkheden op een rijtje te hebben. Een aantal (internationale) vacatures worden gepubliceerd, maar veel blijven onzichtbaar op de platforms die je gebruikt. Het is daarom belangrijk dat je erop uitgaat en je relevante contacten op de hoogte brengt van jouw internationale ambities. Praat met andere studenten die dezelfde ambities hebben of die al een internationaal (werk of studie)ervaring hebben. Wees actief tijdens evenementen die internationaal georiënteerd zijn. Word lid van een internationale studievereniging of kies vakken die zich focussen op een internationaal werkveld.

*Let op: er zijn consequenties van vertrek naar buitenland na afstuderen voor sociale verzekering.
Als je na je afstuderen naar het buitenland gaat om wat dan ook te gaan doen (doorstuderen, werken, stage lopen, vrijwilligerswerk etc), kan dat gevolgen hebben voor je sociale verzekering. Je kunt bij de SVB binnen één jaar een vrijwillige verzekering afsluiten om AOW (algemene ouderdomswet) op te bouwen. Echter een jaar na vertrek en inschrijving in buitenland(en) is dat niet meer mogelijk. Ook het afsluiten van pensioen/lijfrenteverzekering op de particuliere markt is in dat geval verboden. Check voor de zekerheid de websites van de belastingdienst en de SVB (sociale verzekeringsbank) als je na afstuderen naar het buitenland gaat.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen