Kindercollege

Een kindercollege is een interessante, verrijkende activiteit voor nieuwsgierige leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool. 

Een kindercollege bestaat uit 3 onderdelen, t.w.:

  • Een introductie-les op de basisschool, verzorgd door eigen leerkracht met lesstof aangeleverd door WK EUR;
  • Het kindercollege op locatie van het Maritiem Museum of de Erasmus Universiteit Rotterdam, verzorgd door een wetenschapper;
  • Een afsluitende les op de basisschool met lesstof aangeleverd door WK EUR, verzorgd door eigen leerkracht of door een studentdocent van het WK EUR.

De drie onderdelen van het Kindercollege versterken elkaar en passen in de kerndoelen van de school.

Het eerstvolgende Kindercollege is op donderdag 22 maart 2018, 9.30 11.00 uur en zal worden verzorgd door Prof. Dr. Jeroen Jansz (Media & Communicatie, Erasmus School of History, Culture and Communication)

Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar!

De titel van het Kindercollege is: De WAUW! factor, oftewel wat maakt media leuk?

Kinderen zijn intensieve gebruikers van media. Ze zitten op Instagram, volgen vloggers op YouTube, Whatsappen er op los, spelen games, gaan naar de film en kijken TV en series. Veel mediagebruik is voor de lol, we noemen dat entertainment. Media worden ook gebruikt om iets te weten te komen (informatie) en om contact met elkaar te houden (communicatie). In dit college staan entertainment media centraal. We bespreken waarom zoveel kinderen bijvoorbeeld SpangaS of Brugklas of Despicable Me leuk vinden, waarom ze Kwebbelkop of Enzo Knol volgen of graag Minecraft spelen. We zoeken naar de Wauw! factor die maakt dat je blijft kijken. We staan ook stil bij de vraag of entertainment media alleen maar leuk zijn. Soms is het immers te spannend wat je ziet, of gewoon naar. We leggen uit hoe dat komt en vragen je mee te denken over wat je daar aan zou kunnen doen en hoe Kijkwijzer je daar bij kan helpen.

Twee weken voor het college op de EUR vragen we aan de leerlingen op school een online enquête in te vullen over waar ze het liefst naar kijkt, welke games ze spelen en wie ze graag volgen op YouTube.

We gaan je dan ook vragen waarom ze die films, programma’s, series, games of vloggers zo leuk vinden. Daar kun ze dus voorafgaand al over nadenken.

Overzicht en kosten

Aantal bijeenkomsten:3
Aantal deelnemers:Schoolklas, tijdige aanmelding is belangrijk: vol = vol
Duur:1,5 uur per keer
Kosten:

Gratis maar aanmelding is bindend in verband met organisatie en goede uitvoering van het college. Als vervoerskosten naar de Erasmus Universiteit Rotterdam een belemmering voor deelname aan het Kindercollege vormen is het raadzaam om contact op te nemen met het Wetenschapsknooppunt EUR (Tilly Schildt- zie contactgegevens). Het is mogelijk, door een crowdfund-actie in het voorjaar, om enige scholen een (gedeeltelijke) vergoeding voor het vervoer te geven.

 Let op:Omdat een onderdeel op locatie van de EUR of van het Maritiem Museum wordt gegeven moet vervoer van en naar de externe locatie tijdig georganiseerd worden. 

Rowan Huijgen

Rowan Huijgen

E-mailadres
wetenschapsknooppunt@eur.nl
Telefoon
(010) 408 9670
Kamer
6e etage
Ruimte
Sanders building | Building
Adres

Burg. Oudlaan 50
3062 PARotterdam
Nederland

Postadres

Postbus 1738
3000 DR Rotterdam

Tilly Schildt-Houben

Tilly Schildt-Houben

E-mailadres
wetenschapsknooppunt@eur.nl
Telefoon
(010) 408 2714
Kamer
6e etage
Ruimte
Sanders building | Building
Adres

Burg. Oudlaan 50
3062 PARotterdam
Nederland

Postadres

Postbus 1738
3000 DR Rotterdam