Walter Benjamin en de moderniteit (2011DD)

Moderniteit, ervaringsarmoede en het onderbreken van de geschiedenis

Inleiding

Maak kennis met het werk van Walter Benjamin.

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Cursus
Startdatum
Nog niet bekend
Tijdsduur
3 dagen
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
Online

Startdatums

Data: 30 november, 7 en 14 december 2020

Dag en tijd: Maandag 10.00 - 12.30 uur

Meesterlijk essayist, radicaal cultuurcriticus, eigenzinnig filosoof – Walter Benjamin geldt als een van de meest originele denkers uit de 20e eeuw. Reizend door Europa, vechtend tegen armoede en uiteindelijk vluchtend voor het opkomende fascisme schrijft Benjamin aan de hand van literatuur, kunst en technische ontwikkelingen indringende analyses van zijn eigen tijd, de problemen die het moderne leven en denken kenmerken, maar ook de mogelijke nieuwe wegen die we zouden kunnen inslaan. Of hij nu fotografie, film, Goethe, Kafka, Marx, Moskou of joodse mystiek bespreekt, altijd overstijgen zijn analyses het onderwerp en leggen nieuwe perspectieven op het heden, de geschiedenis en het leven bloot. Deze cursus is een inleiding in het invloedrijke werk van deze bijzondere denker en we bespreken of zijn diagnoses van de moderniteit nog steeds op ons van toepassing zijn.

We lezen drie korte essays die tezamen een goede indruk geven van hoe hij zijn (en ons) heden zag en hoe de filosofie daarop zou moeten antwoorden. In Het kunstwerk ten tijde van zijn technische reproduceerbaarheid onderzoekt Benjamin hoe gevolgen van de uitvinding van nieuwe media als fotografie en film invloed hebben op de manier waarop de moderne mens in de wereld staat. In Ervaring en armoede betoogt hij dat de moderne mens geen aanspraak meer kan doen op oude wijsheid, traditie en levenservaring en dat we daardoor juist een nieuwe vorm van leven kunnen ontwikkelen. In Over het begrip van de geschiedenis formuleert hij zijn kritiek op het vooruitgangsdenken dat in zijn ogen het fascisme draagt en waarop een andere, messianistische vorm van geschiedbeoefening en geluk moet antwoorden. Messiaanse geschiedschrijving volgt niet zomaar het verloop van de tijd, maar onderbreekt het, opdat een nieuw perspectief op het heden mogelijk wordt.

Alle drie de essays zijn de moeite waard, niet alleen vanwege de originele en scherpzinnige besprekingen van de thema’s die zij behandelen, maar ook vanwege de bredere filosofische stellingen die hij ontwikkelt. Denk mee vanuit de originele, provocatieve en altijd scherpe perspectieven die Benjamins werk te bieden heeft.

Verplichte literatuur

  • Walter Benjamin, Het kunstwerk in het tijdperk van zijn technische reproduceerbaarheid, Amsterdam 2017. Onder andere verkrijgbaar via boekhandel Donner
  • De overige twee essays ontvang je de week voorafgaand aan de cursus van de docent

Resultaten

  • Inleiding in het werk van een hoogst origineel denker
  • Inzicht in filosofische discussies in tijde van het opkomend nazisme
  • Originele perspectieven op fotografie, film, moderniteit en geschiedenis

Digitaal onderwijs

Het volledige najaarsprogramma, dus ook deze cursus, wordt digitaal via ZOOM aangeboden en is te volgen via de eigen computer of laptop. Na aanmelding voor een cursus ontvang je van ons de benodigde praktische informatie omtrent ons digitale onderwijs. Tijdens de bijeenkomsten ben je samen met de docent en andere deelnemers online aanwezig. Het is mogelijk om elkaar te zien, met elkaar te praten en vragen te stellen. De docent deelt de PowerPoint en heeft een digitaal whiteboard tot de beschikking.

Alle colleges worden opgenomen. Hierdoor is het mogelijk om het op een later moment nog eens rustig terug te kijken, of te bekijken wanneer het niet mogelijk was om aanwezig te zijn.

Heb je vragen over ons online onderwijs? Bekijk dan onze pagina over veelgestelde vragen omtrent corona en digitaal onderwijs.

Hovo docent Ype de Boer

Over de docent

Ype de Boer (1989) is filosoof. Zijn werk betreft het samenspel tussen denken en leven, en verkent de raakvlakken tussen filosofie, literatuur en kunst. Aan de VU promoveert hij op het werk van Giorgio Agamben: ‘de poëet onder de filosofen’. Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen en colleges, vertaalde hij enkele filosofische werken en schreef inleidingen en leeswijzers bij filosofische grootheden. Eind 2019 verscheen zijn boek 'Het erotisch experiment. Voorbij de moderne seksuele identiteit', dat de grenzen van de moderne erotische atmosfeer verkent. Eerder debuteerde hij met 'Murakami en het gespleten leven', een filosofische ontvouwing van de surreële verhalenwereld van deze Japanse meester.

Contact

De medewerkers van Erasmus Academie werken thuis. Heb je vragen over het programma, stuur dan een mail naar: cursussen@erasmusacademie.nl

Feiten & Cijfers

Tarief

€60 (incl. BTW)

BTW
Inclusief 21% BTW
Startdatum
Nog niet bekend
Inschrijfdeadline

29 november 2020

Tijdsduur
3 dagen
Aangeboden door
Erasmus Academie
Discipline
Taal en cultuur
Type
Cursus
Voertaal
Nederlands
Instructievorm
Online
Bekostiging

private

Inschrijving

Aanmelden via de website is niet meer mogelijk, omdat de cursus al gestart is. Wil je je alsnog inschrijven, stuur dan een mail naar cursussen@erasmusacademie.nl.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen