Sergio Nieto Solis
Alumnus Master in Media & Journalistiek
Waarom heb je voor je Master Media & Journalistiek gekozen? Was het een bewuste keuze voor een carrière in een specifiek veld? Waren er ook andere factoren van belang?
Vanaf jongs af aan was ik al bijzonder geïnteresseerd in journalistiek. Helaas is het niet mogelijk om op universitair niveau een journalistieke bachelor te volgen. Daarom ging ik eerst rechten studeren. Na het afronden van mijn bachelor was de liefde voor journalistiek nog niet uitgedoofd. De Master Media & Journalistiek was toen een logische keuze. De combinatie tussen de wetenschappelijke benadering van het medialandschap en de journalistieke praktijk in de Master sprak mij meteen aan.
Heeft het programma Media & Journalistiek aan je verwachtingen voldaan?
Ja, de Master heeft mij uitstekend voorbereid op het journalistieke werkveld. De nadruk ligt meer op de wetenschappelijke benadering dan de praktische aspecten van de journalistiek, maar dat spreekt mij persoonlijk juist erg aan.
Hoe heeft deze master je voorbereid op de arbeidsmarkt?
Goed, er wordt bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan hoe je je kan voorbereiden op het leven als journalist. Hoe pitch je een verhaal, wat zijn lucratieve verdienmodellen, hoe bouw je een netwerk op? Toch moet de kanttekening geplaatst worden dat de ultieme voorbereiding niet bestaat. Er zijn zoveel verschillende werkzaamheden in de media en in de journalistiek dat het vooral belangrijk is dat je voor jezelf bepaalt wat je écht wil leren tijdens de master. Daar kun je vervolgens zelf actief naar op zoek. Zo heb ik via een van de docenten een vrijwillige cursus programmeren gevolgd om meer te leren over datajournalistiek. Dat was echt heel gaaf.
Voor welke organisatie of bedrijf werk je momenteel, en wat is je functie?
Momenteel werk ik als onderzoeksjournalist voor onderzoekscollectief The Investigative Desk in Amsterdam. Daarnaast schrijf ik voor het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek een rubriek over wetenschappelijke ontwikkelingen in de journalistiek.
Hoe ben je in deze functie terecht gekomen?
Ik ben aansluiten aan mijn master begonnen als stagiaire bij The Investigative Desk. Nog voor het afronden van mijn stage mocht ik starten als werknemer en sindsdien zit er nog steeds met veel plezier.
Wat zijn je belangrijkste taken in deze functie?
Het maken van journalistieke producties. In de onderzoeksjournalistiek bestaat het grootste deel van je werk uit research doen: rapporten lezen, rechtszaken lezen, interviewen, experts spreken. Als je dat goed uitvoert komt daar een verhaal uit. Dan begint het schrijven pas.
Welke onderdelen van je master kwamen van pas in je loopbaan en je huidige functie?
Vooral het analytisch denken en het écht leren schrijven. The Investigative Desk richt zich op onderzoek naar bedrijven in de grote sectoren. De tabaksindustrie, defensie, de farmaceutische industrie en de energie-industrie. Later komen de voedingsindustrie en alcoholindustrie daar nog bij. Om daar echt iets toe te kunnen voegen moest ik mij als een gek gaan inlezen op deze gebieden. Daar kan geen opleiding je op voorbereiden, en dat is typisch voor het journalistieke werkveld. Je kan pas goed worden als je bent begonnen.
Wat had je achteraf gezien graag van tevoren willen weten (over je baan, over je master of beide)?
Ik had graag wat meer kennismakingsmomenten met mensen in de journalistieke sector willen hebben. Uiteindelijk is het ontzettend belangrijk om mensen te kennen als je ergens aan de slag wil. Mijn werk voor het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heb ik te danken aan een tip van een van de docenten van mijn Master.
Heb je tips voor huidige studenten en pas afgestudeerden?
Zoek tijdens de master al een relevante bijbaan waarin je leert schrijven, leert onderzoeken of kennis opdoet over de sector waarin je wil werken. Dan heb je een mooie voorsprong als je je master afrondt!