Penningcollectie

Het Nederlands Economisch PenningKabinet is gesticht in 1961 door dr. W.L. Groeneveld Meijer en is op zijn wens in 1963 in de Nederlandse Economische Hogeschool gevestigd (thans Erasmus Universiteit Rotterdam).

De collectie bevat meer dan 2500 penningen die in brede zin te maken hebben met het economische leven van vooral ons land. Via de speciale website is de database van de NEPK collectie doorzoekbaar.

Het NEPK is tegenwoordig opgenomen in de Stichting Universitair Historisch Kabinet.

Een aantal penningen uit de collectie wordt permanent geëxposeerd in de Erasmus Galerij van de Erasmus Building op campus Woudestein.

Virtuele vitrines

Een van de twee penningenvitrines in de Erasmusgalerij presenteert de tentoonstelling 'Hoogtepunten uit de NEPK penningencollectie', met een touchscreen-presentatie. Door het scherm aan te raken kan de bezoeker door de tentoonstelling scrollen en ruim 500 penningen, bijna 200 foto’s en videomateriaal oproepen. 

Probeer zelf eens een penning 'aan te raken' en zo vergroot te presenteren. Draai de penningen om via de oranje knopjes en bekijk de keerzijde . Of klik door naar informatie op een volgend niveau. De tekstuele  informatie is in het Nederlands en het Engels.

De tentoonstelling is samengesteld op basis van de penningen in de collectie van het Nederlands Economisch PenningKabinet van de EUR.  Ook de beeltenis van Erasmus die boven de ingang van de Aula hangt (zie Kunst- en cultuurkaart, afbeelding nr. 17) ligt hier in penningformaat.
In de andere touchscreenvitrine wordt regelmatig een wisseltentoonstelling ingericht. 

De openingstijden van de Erasmusgalerij zijn maandag tot en met vrijdag, 9.00 tot 18.00 uur.

Bezoekadres

Erasmus Universiteit Rotterdam
Erasmus Building
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam

Meer informatie

Voor meer informatie over specifieke penningen in de collectie van de EUR of over het NEPK, neem contact op met:

Dr. Herman Gerritsen, conservator NEPK (aanwezig op maandagen)
T (010) 408 1031
E herman.gerritsen@.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen