EUR-wetenschappers in de media over coronavirus

Unsplash, rechtenvrij

EUR-wetenschappers uit verschillende vakgebieden geven commentaar op de actuele situatie rondom het coronavirus. Hieronder vind je een overzicht van verschillende publicaties.

Deze pagina is op 19 maart voor het laatst bijgewerkt, hier vind je het meest actuele overzicht van EUR-onderzoekers in de media over het coronavirus.

Ga naar www.eur.nl/corona voor de meest actuele informatie omtrent het coronavirus en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De markt redden?

Waarom moet de gemeenschap de markt redden nu er economisch slechte tijden aankomen? Dit vraagt Willem Schinkel, hoogleraar Sociale Theorie, zich af in de NRC.

Elkaar helpen

Er zijn veel initiatieven om elkaar te helpen. "De vrijwillige energie spuit de grond uit", zegt hoogleraar Strategische Filantropie en Vrijwilligerswerk Lucas Meijs in De Stentor.

De rol van de leraar

Alle scholen zijn tot en met 6 april gesloten. "Het is een kans om de rol van het onderwijs en van de docent nader onder de loep te nemen", zegt onderwijswetenschapper Brian Godor bij RTV Rijnmond.

Thuiswerken

Het afstudeeronderzoek van Ferenc Nauta uit 2019 over thuiswerken is weer actueel en verscheen dan ook op Binnenlands Bestuur: ‘Thuiswerkers geven aan thuis onverminderd en in elk geval veel beter bereikbaar te zijn dan op kantoor’.

Koersval

Mathijs van Dijk, hoogleraar Financiële Markten, schreef voor fd.nl een opiniestuk over waarom de beurzen ineens zo hard onderuit gaan.

Mediahype?

Mediawetenschapper Nel Ruigrok zegt in Trouw dat de media zich moeten beperken tot de feiten en cijfers. Berichten over randverschijnselen zijn overbodig. “Zo ging het vorige week opeens niet meer om wat Rutte had ­gezegd, maar over het feit dat hij aan het einde van de persconferentie per ongeluk toch de hand pakte van RIVM-directeur Jaap van Dissel.” 

Stel verduurzaming als voorwaarde voor steun aan KLM en Schiphol

“De overheid staat klaar om KLM en Schiphol door de coronacrisis heen te helpen. Dit is een uitstekende gelegenheid om hieraan de voorwaarde te verbinden dat KLM en Schiphol versneld maatregelen nemen voor geluidsarm en CO2-neutraal vliegen. Dan komen KLM en Schiphol versterkt en schoner uit de crisis”, schrijft Dirk Schoenmaker, hoogleraar banking en finance en academic director van het Erasmus Platform for Sustainable Value Creation, in een opiniestuk op fd.nl.

Recessie in aantocht

Hoogleraar economie Bas Jacobs noemt het in de Volkskrant meer dan waarschijnlijk dat er een recessie in Nederland komt. “De sector handel, vervoer en horeca maakt 20 procent uit van de Nederlandse bedrijvigheid. Als die 2 maanden stilligt, is dat een productie-afname van 3,5 procent.”

Kunnen we de kosten van een pandemie dragen?

Vier jaar geleden onderzocht hoogleraar economie Peter van Bergeijk wat een ernstige grieppandemie voor Nederland zou betekenen. De kosten van zo’n pandemie lijken goed te dragen. Alleen wel op voorwaarde dat we niet in paniek raken en daarnaar gaan handelen. Lees het interview in de Volkskrant.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen