Over Creative Industries

Onderwijs en onderzoek over een van de snelste groeiende sectoren

De creatieve industrie is een van de snelst groeiende sectoren van de Nederlandse economie. Sinds 2012 heeft de Nederlandse overheid de creatieve industrie het label ‘topsector’ toegekend. De creatieve industrie is namelijk een gebied waarin de Nederlandse zakelijke gemeenschap en de onderzoekscentra mondiaal excelleren’. De creatieve industrie beslaat een groot scala aan branches zoals de filmindustrie, de muzieksector, de architectuur, de mode-industrie, de game-sector, design, en nieuwe media.

Door negen topsectoren te definiëren, wil de overheid sectoroverschrijdende samenwerkingen stimuleren, om zo op een innovatieve wijze de grotere maatschappelijke problemen aan te pakken. Denk aan hedendaagse uitdagingen zoals klimaatsveranderingen en het toekomstbestendig maken van de Nederlandse gezondheidszorg. Ook de Europese Unie erkent de innovatieve rol die de creatieve industrie vervult in het aangaan van deze interdisciplinaire uitdagingen.

Onderzoek naar de creatieve industrie

Binnen de Erasmus Universiteit Rotterdam verrichten onderzoekers uit allerlei disciplines onderzoek naar de creatieve industrie. Publicaties van onze onderzoekers vindt u op de pagina ‘Publicaties’ of op de pagina’s over de projecten.

Rotterdam en creatieve industrie

Rotterdam is een stad vol creatieve ondernemers en initiatieven. Daarnaast trekt Rotterdam ook een groot aantal nationale en internationale studenten aan die een opleidingen carrière ambiëren in de creatieve industrie. Daarom wil de Erasmus Universiteit Rotterdam dan ook een thuis bieden aan een groot aantal (internationale) onderzoekers en onderzoeksprojecten over de uiteenlopende branches binnen de creatieve industrie.

Ook heeft Rotterdam zich in 2016 aangesloten bij het Global Network of Resilient Cities, waarin 100 steden wereldwijd kennis en ervaringen delen, om de veerkracht van steden te verbeteren.

Deze website fungeert als centraal punt waarin al het onderzoek naar de creatieve industrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam verzameld wordt.
‘’Een rijke culturele sector verbetert de kwaliteit van leven en helpt een stad te creëren waarin een diverse populatie zich thuis kan voelen.’’

“’Een rijke culturele sector verbetert de kwaliteit van leven en helpt een stad te creëren waarin een diverse populatie zich thuis kan voelen.”

Vital Cities and Citizens

Het onderzoek naar het veld van de creatieve industrie is nauw gelinkt aan het Erasmus Initiative ‘Vital Cities and Citizens’. Met dit Erasmus Initiative wil de Erasmus Universiteit Rotterdam de kwaliteit van leven in steden verbeteren. Vitale steden zijn plekken waar de inwoners hun levensdoelen kunnen bereiken dankzij goed onderwijs, werkmogelijkheden en participatie in het publieke leven. De vitale stad is een platform voor creativiteit en diversiteit en een veilige ontmoetingsplek voor verschillende sociale groepen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen