Opening Academisch Jaar 2016-2017

Op maandag 29 augustus vond de Open Academisch Jaar 2016-2017 plaats, met als thema’s Meeting tomorrow’s challenges.

Gastspreker Liliane Ploumen
Gastspreker Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking én alumna van de Erasmus Universiteit, ging in haar speech in op het aanpakken van ongelijkheid als gevolg van globalisering. Ze noemde ongelijkheid de grootste fout van de mensheid sinds het communisme. "We moeten ervoor zorgen dat de voordelen van de globalisering en technologie eerlijk worden gedeeld. Als we daarin falen, zal het verzet tegen open samenlevingen toenemen.”

Download de  speech van Liliane Ploumen (PDF)

"Globalisering is een uitdaging"
Collegevoorzitter Kristel Baele noemde in haar rede globalisering als één van de uitdagingen waar we mee worden geconfronteerd. Volgens haar moeten universiteiten de leiding nemen in het oplossen van dergelijke problemen.  Daarbij noemde ze twee specifieke thema’s: het grote belang van onderwijs (naast onderzoek) op de universiteit en de gevolgen van digitalisering. "Ondernemerschap zit in ons DNA en heeft ons in een uitstekende positie gebracht om de uitdagingen van morgen het hoofd te bieden.”

Download de speech van Kristel Baele (PDF)

Nieuw Double Degree Program
Rector magnificus prof.dr. Huibert Pols tenslotte ging aan de hand van naamgever Erasmus (2016 is het Erasmusjaar) in de onderwijsplannen van de Erasmus Universiteit. Zo starten de Erasmus Universiteit, Codarts en Willem de Kooning Academic gezamenlijk een double degree programma, om zo ‘artist-scientists’ op te leiden. Daarnaast wil de universiteit plek gaan bieden aan vijftig student-vluchtelingen.

Download de speech van prof.dr. Huib Pols (PDF)

Student in the Spotlight
Tijdens de Opening Academisch Jaar werden ook de academische prijzen uitgereikt en stond student William Klaver ‘in the spotlight’, met zijn project om volleybal te promoten onder kinderen in Rotterdam.