In het programma zijn er bijdragen van:
Jantine Schuit
Jantine Schuit studeerde huishoud- en consumentenwetenschappen (richting: epidemiologie en gezondheidsleer) aan Wageningen Universiteit. In 1997 promoveerde zij op onderzoek naar het effect van een bewegingsprogramma op risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij ouderen. Van 1997 tot en met 2017 was zij werkzaam bij het RIVM, o.a. als hoofd van het centrum Voeding, Preventie en Zorg en plaatsvervangend directeur Volksgezondheid en Zorg. Zij was vanaf 2005 tot en met 2017 als universitair hoofddocent en bijzonder hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2017 werd zij aangesteld als decaan bij Tilburg School of Social and Behavioral Sciences en hoogleraar Health, Behavior and Society. Sinds november 2020 is zij lid van het College van Bestuur en vice-rector magnificus van Tilburg University. Vanaf 1 november wordt zij rector magnificus van Erasmus Universiteit Rotterdam.
Koen Lenaerts
Koen Lenaerts is president van de hoogste rechterlijke instantie van de Europese Unie, het Hof van Justitie. Door zijn academische en professionele activiteiten heeft hij een belangrijke maatschappelijke impact door het versterken en uitdragen van het belang van de Europese integratie en in het bijzonder van de Europese rechtsorde. Als president van het Hof van Justitie benadrukt hij consequent het belang van gemeenschappelijke Europese waarden, ethiek, solidariteit, rechtsstatelijkheid, en de bescherming van fundamentele vrijheden en rechten van minderheden. Zijn leiderschap en visie hebben een blijvende invloed gehad op het functioneren en de jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Zijn werk slaat bruggen tussen de academische wereld, de rechtspraktijk en beleidsmakers. Lenaerts’ inspanningen helpen het respect voor de rechtsstaat te behouden en zorgen ervoor dat deze verankerd blijft in onze burgercultuur.
Alison Wylie
Alison Wylie is hoogleraar aan de Universiteit van British Columbia. Ze is gespecialiseerd in de filosofie van de sociale en historische wetenschappen. Wylie stelt een aantal belangrijke ethische kwesties in de sociale wetenschappen aan de orde met betrekking tot epistemische (on)rechtvaardigheid. Haar werk is case-based; ze richt zich op archeologisch onderzoek, in het bijzonder op vragen over bewijskrachtig redeneren en idealen van objectiviteit. De standpunten van Wylie onderstrepen wat het betekent om een zogenaamde ‘civic university’ te zijn: verantwoording afleggen aan de diverse gemeenschappen die door het onderzoek beïnvloed worden.
Ikenna Azuike
Ikenna is een veelgevraagd spreker, presentator en filmmaker. Hij is geboren in Nigeria, heeft rechten gestudeerd in Groot-Brittannië en woont sinds 2004 in Nederland. Na een internationale carrière als advocaat besloot hij het roer om te gooien en zich te richten op het aanpakken van belangrijke maatschappelijke kwesties. Hij werkte mee aan verschillende documentaires waaronder ‘The Post-Racist Planet’. In 2024 wordt het 6-delige docudrama ‘The Afronaut’ over Afrikaanse gemeenschappen in Europa uitgezonden.
LAKSHMI
LAKSHMI is artiest, songwriter en theatermaker. Ze debuteerde in 2017 met het naar haarzelf genoemde debuutalbum, een jaar later gevolgd door het album ‘Siren’. In 2021 brak ze door bij het grote publiek dankzij haar deelname aan het tv-programma ‘Wie Is De Mol?’ om vervolgens haar single ‘Empty’ uit te brengen. LAKSHMI zet zich - naast haar muzikale activiteiten - in als voorvechter voor meisjesrechten en houdt zich actief bezig met thema’s zoals klimaatverandering en onderdrukking van minderheden.