IWD 2022 bij EUR

Internationale Vrouwendag

De Internationale Vrouwendag (IWD) is een wereldwijde dag waarop de sociale, economische, culturele en politieke verwezenlijkingen van vrouwen worden gevierd en tegelijk een oproep wordt gedaan tot actie om de gelijkheid van vrouwen en mannen te versnellen.

EUR gelooft er fundamenteel in om onze gemeenschap in staat te stellen stereotypen te bestrijden, vooroordelen te bestrijden, percepties te verruimen, situaties te verbeteren en bovenal de prestaties van vrouwen te vieren. Elk van deze stappen draagt bij tot de totstandkoming van een gemeenschap, samenleving en wereld waarin vrouwen en mannen gelijk zijn en waarvan wij allen kunnen profiteren.

Op dinsdag 8 maart organiseert EUR een reeks evenementen om deze belangrijke gebeurtenis te vieren. Het is een uitstekende gelegenheid om de discussie over de belangrijkste problemen voor vrouwen te verbreden en te luisteren naar leiders die verandering willen stimuleren. 

Deze pagina zal regelmatig worden bijgewerkt met aanvullende evenementen bij dit programma.

We hopen dat je #BreakTheBias met ons deelt op 8 maart.

IWD 2022 Evenementen

Logo - Erasmus MC

Op dinsdag 8 maart biedt het Erasmus MC samen met VENA (netwerk van vrouwelijke academici in het Erasmus MC) een hele reeks workshops en toespraken aan rond het onderwerp: "Gendergelijkheid vandaag voor een duurzame toekomst"

09.30 - Opening van Internationale Vrouwendag door Joke Boonstra, lid van de Raad van Bestuur en prof. dr. Arfan Ikram, afdelingshoofd Epidemiologie en voorzitter van de Taskforce Diversiteit en Inclusie

14.15 - Afsluiting Vena - lancering 15-jarig jubileum promotiefilm.

Dit evenement wordt georganiseerd door Erasmus MC:Diversity and Inclusion en VENA. 

Zoom

Panelgesprek onder leiding van Dr. Esther Warnert, UD Radiologie & Nucleaire Geneeskunde

10.00 tot 10.30: Uitdagingen - Gendergelijkheid voor een duurzame toekomst

 • Dr. Gennady Roshchupkin, UD Radiologie & Nucleaire Geneeskunde
 • Daphne van Helden, Onderzoeker Mining the Gender gap
 • Corine van der Sande, Consultant Leiderschap en Talentontwikkeling
 • Dr. Richard van Valen, Verpleegkundig specialist Thoraxchirurgie

10.30 tot 11.00 uur: Mogelijke oplossingen - Gendergelijkheid voor een duurzame toekomst

 • Prof. Semiha Denktaş, Chief Diversity Officer en Directeur Erasmus School of Social & Behavioural Sciences (EUR).
 • Prof. dr. Robin Peeters, afdelingshoofd Interne Geneeskunde
 • Prof. dr. Gijs van Soest, hoogleraar Cardiologie
 • Prof. dr. Joke Hendriks, afdelingshoofd Chirurgie, vaatchirurg

Dit evenement wordt georganiseerd door Erasmus MC:Diversity and Inclusion en VENA. 

'Sex and Gender, The Whole Spectrum' door Dr. Maryam Kavousi, Dr. Jeanine Roeters van Lennep en Prof. Dr. Antoinette Maassen van den Brink

Deze workshop biedt verschillende perspectieven en expertise ter ondersteuning van de ontwikkeling van gender-gelijkwaardige klinische zorg en onderzoeksprogramma's'

Dit evenement wordt georganiseerd door Erasmus MC:Diversity and Inclusion en VENA. 

Workshop: 'What works for women at work' door Prof. Dr. Hanneke Takkenberg met openingsopmerkingen van Dr. Hanan El Marroun (President VENA)

Het essentiële perspectief op kwesties waar vrouwen op het werk mee te maken hebben'

Dit evenement wordt georganiseerd door Erasmus MC:Diversity and Inclusion en VENA. 

Internationale Vrouwendag

EUR nodigt u graag uit voor de viering van de Internationale Vrouwendag van D&I EUR (IWD2022).

Op dinsdag 8 maart (13.30 uur) vieren we de vrouwen binnen onze gemeenschap en over de hele wereld met ons Keynote Event.  In het Paviljoen zal onze vicevoorzitter dr. Ellen van Schoten ons welkom heten en onze discussie leiden over vertegenwoordiging, het tegengaan van stereotypen en vooroordelen, en het benadrukken van de kracht die in ons allen zit.

Ondertussen zal Chief Diversity Officer, professor Semiha Denktaş een blik werpen op de fotocampagne "Female Leadership Presented - portraits of female professors Erasmus University’.

Tot slot zal onze IWD 2022 keynote speaker, Professor Halleh Ghorashi, van de VU Amsterdam spreken over hoe we #breakthebias kunnen door middel van haar lezing getiteld: 'Inclusive representation is about embracing polyvocality'.

Na de discussie zullen we een toast uitbrengen op alle vrouwen en de genderevenwichtige samenleving die we allemaal willen.

Dit evenement wordt georganiseerd door de Diversity & Inclusion Office. 

Waar kan je ons vinden?

Wikipedia. Het is misschien het eerste naslagwerk dat de meesten van ons gebruiken wanneer we iets willen weten, maar wist u dat er een grote genderkloof bestaat op Wikipedia? Vrouwelijke bijdragers, artikelen waarin vrouwen centraal staan en artikelen die van belang zijn voor vrouwen zijn overal zwaar ondervertegenwoordigd.

Uiteraard kunt u meer informatie vinden over dit fenomeen op de Wikipedia pagina: Gender bias op Wikipedia. 

Op dinsdag 8 maart kunt u echter meedoen met Studium Generale, Wikimedia Nederland en Dr. Laura Braden om dit aan te pakken via onze feestelijke IWD, "Edit-a-thon".

Samen zullen we onze collectieve denkkracht en kennis gebruiken om deze genderkenniskloof te dichten door het toevoegen en vertalen van vrouwgerichte artikelen aan wikipedia, of door het uitbreiden van kennis over onderbelichte onderwerpen, zoals armoede tijdens de menstruatie of medische aandoeningen van vrouwen.

Tijdens deze sessie zullen we samenwerken om deze genderkloof actief te verkleinen en nieuwe, interessante onderwerpen te delen die een groter publiek verdienen!

Kom naar de introductie op Wikipedia op dinsdag 8 maart (om 14:30 of 16:00, of kom langs wanneer je wilt!)

Je kunt je hier inschrijven en vergeet niet je laptop mee te nemen!

Dit evenement wordt georganiseerd door Studium Generale, Wikimedia Nederland en Dr. Laura Braden.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen