IWD 2020 bij de EUR

Internationale Vrouwendag (IWD) is een wereldwijde dag waarop de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen worden gevierd - en waarop tegelijkertijd een oproep tot actie wordt gedaan om de gelijkheid van mannen en vrouwen te verbeteren.

EUR gelooft er fundamenteel in dat onze samenleving in staat moet worden gesteld om stereotypen uit te dagen, vooroordelen te bestrijden, percepties te verbreden, situaties te verbeteren en bovenal de prestaties van vrouwen te vieren. Elk van deze stappen draagt bij aan het creëren van een gemeenschap, samenleving en wereld die gelijke kansen voor mannen en vrouwen biedt, waar we allemaal van kunnen profiteren.

Op donderdag 5 maart zal EUR een reeks evenementen organiseren ter gelegenheid van deze belangrijke gebeurtenis, waarbij de thema's variëren van de gezondheid van vrouwen tot gendervooroordelen in de digitale omgeving. Het is een uitstekende gelegenheid om de discussie over de belangrijkste kwesties waar vrouwen mee te maken hebben te verbreden en om te luisteren naar opinieleiders die geïnteresseerd zijn in het aansturen van verandering.

We hopen dat u er bent om te laten zien dat we bij EUR #EachforEqual zijn.

IWD 2020 Evenementen

 • Ondanks de enorme vooruitgang die in de geneeskunde is geboekt, wordt het nog steeds getroffen door gendervooroordelen. Dit komt tot uiting in de gebrekkige kennis over de gezondheid van vrouwen, de verschillen in de uitgaven voor onderzoek en zelfs een genderkloof in bepaalde gezondheidsresultaten.

  Om een licht te werpen op deze vraagstukken en ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2020 organiseert het Erasmus MC een lunchlezing in het Nieuwe Instituut over de gezondheid van vrouwen.

  De hoofdspreker is prof. dr. Jolien Roos-Hesselink. Roos-Hesselink is één van de oprichters van de VENA-vereniging in het Erasmus MC en houdt zich bezig met volwassen aangeboren hartziekten, zwangerschap bij hartpatiënten en aortaziekten.

  Dit evenement wordt georganiseerd door VENA.

 • Op 5 maart 2020 zal de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een keynote lezing geven voor EUR-medewerkers in het kader van de viering van EUR's Internationale Vrouwendag tijdens een High Tea-evenement, dat zal worden bijgewoond door de Raad van Bestuur. 

  Minister Kaag zal de nadruk leggen op het belang van het stimuleren van veranderingen in de richting van gendergelijkheid in grote organisaties en op de uitdagingen waarmee vrouwen geconfronteerd worden in verband met andere gelijkheidskwesties. Dit gaat samen met het toenemende belang van digitale inclusie voor ons leven.

  Dit evenement zal ook de vooruitgang laten zien die vrouwen bij de EUR hebben behaald en, wat nog belangrijker is, de inspanningen van EUR om gendergelijkheid en sociale gelijkheid te bevorderen, zoals de innovatieve 25/25-beleidsmaatregel.

  Dit evenement wordt georganiseerd door het Diversity & Inclusion Office

 • Woke is een theatervoorstelling van Apphia Campbell over de Civil Rights Movement. Voorstelling met nagesprek in kader van Internationale Vrouwendag.

  Woke is een bekroonde voorstelling van Apphia Campbell over de strijd van twee vrouwen voor burgerrechten. Ze toont twee mensenrechtenactivisten: Black Panther-lid Assata Shakur, die in de jaren zeventig werd veroordeeld voor moord; de andere een huidige universiteitsstudent Ambrosia, die zich inschrijft als de Ferguson rellen beginnen (2014). Dit is als de Black Lives Matter beweging nationaal erkend wordt na de dood van Michael Brown in Ferguson. Met live blues en gospel vertelt ze hoe deze twee vrouwen vechten tegen het onrecht van het Amerikaanse rechtssysteem.

  Woke won de felbegeerde Scotsman Fringe Award en werd zeer geprezen door de jury van de Amnesty Freedoem of Expression Award (2017). Na de voorstelling volgt een nagesprek met het publiek. Voel je vrij om mee te discussiëren.

  Dit event is georganiseerd door Studium Generale en AIESEC.

Sigrid Kaag talks about Women in Peacekeeping

Woke: Two women's fight for civil rights