Value in Diversity
Opening Academisch Jaar 2018-2019

Opening Academisch Jaar 2018-2019

De Opening Academisch Jaar in de Laurenskerk op maandag 3 september markeerde de start van het lustrumjaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In het academische jaar 2018-2019 staat de universiteit stil bij het 105-jarig bestaan.

De Opening in beeld

Bekijk de foto's van de Opening van het Academisch Jaar 2018-2019.

Kristel Baele bij Opening Academisch Jaar 2018

Nieuwe strategie

Het 21ste lustrum viert de universiteit samen met de stad Rotterdam en haar inwoners met het thema ‘Science Meets City’. Ook de locatie van de Opening was daarom bijzonder: de Laurenskerk in het centrum van Rotterdam. Collegevoorzitter Kristel Baele presenteerde tijdens de Opening het raamwerk voor de nieuwe strategie van de Erasmus Universiteit. “Onze missie dient als ons kompas: het zorgt voor focus, inspireert ons in onze dagelijkse activiteiten en geeft ons richting als we worden geconfronteerd met strategische keuzes.”

Speeches

In haar speech, genaamd ‘Imagining tomorrow’s university - Strategy 2024’  besprak Baele de pijlers in dit raamwerk: de zeven prioriteiten en een nieuwe missie, het creëren van positieve maatschappelijke impact. De zeven prioriteiten gaan onder andere over toekomstgericht onderwijs, interdisciplinariteit, investeren in talent en duurzaamheid. De komende maanden wordt het raamwerk concreet gemaakt door studenten, medewerkers en stakeholders. Tijdens de Opening Academisch 2019 wordt de nieuwe strategie voor de komende vijf jaar gepresenteerd.

Rector magnificus Rutger Engels benadrukte in zijn speech 'Mirroring the diversity of Rotterdam’ de impact die de universiteit kan hebben (en al heeft) op Rotterdam. Hij pleitte met name voor een betere afspiegeling van de Rotterdamse bevolking in de studentenpopulatie van de universiteit.

‘Value in diversity’ was het thema van de Opening Academisch Jaar. “Diversiteit en talent creëren kracht en winst”, stelde gastspreker Natalia Goncharova (ABN Amro, Women in Financial Services) in haar toespraak, getiteld ‘Complementarity is the power of diversity’. Ze ging in op de optimale balans tussen vrouwelijke en mannelijke behoeftes en waarden – en hoe die te bereiken.

Verder was de Keniaanse ISS-student Levis Maina Nderitu dit jaar de ‘Student in the spotlight’. Hij mocht vertellen over zijn stichting die de LHBT-gemeenschap naar bedrijven toe bedrijven ondersteunt, met name in Kenia. Tenslotte werden tijdens de Opening Academisch Jaar ook de academische prijzen uitgereikt.

Een speech terug lezen? Download hieronder de teksten.

Student hosts

Student hosts

Sonia Shvets (International Business Administration) en Themis Rallis (Econometrics & Management Science) waren de student hosts van de Opening Academisch Jaar 2018-2019. De twee studenten werden geselecteerd uit de bijna dertig studenten die zich hadden aangemeld.