Het academisch jaar 2022-2023 van Erasmus Universiteit Rotterdam werd op 5 september geopend. Het thema 'AI & us: imagining the future' zorgde voor een bijzonder programma waarin wetenschap, kunst en kunstmatige intelligentie (AI) samenkwamen.

Kunstmatige intelligentie (AI) biedt ongekende mogelijkheden maar heeft ook risico’s. Hoe gaan we hier als universiteit en maatschappij mee om? En wat is de rol van kunst en wetenschap hierin? In de bijzondere en interactieve bijeenkomst kwamen diverse perspectieven aan bod. Visueel hoogtepunt was zonder twijfel de digitale data-driven kunst van Refik Anadol, die op enorme schermen de aanwezigen overweldigde met zijn kunst.
Opening Academisch Jaar online terugkijken
Heb je de Opening Academisch Jaar gemist? Via onderstaande link kun je de opnamen terugkijken.

De presentatie was in handen van Rotterdamse schrijver en performer Elfie Tromp. Singer-songwriter Meau (bekend van haar nummer 1-hit ‘Dat heb jij gedaan’) verzorgde de muziek. Het evenement vond plaats in de Aula van de Erasmus Universiteit Rotterdam en werd tegelijkertijd gelivestreamd met ondertiteling in het Nederlands, vertaald door AI.


Refik Anadols AI-kunst
Refik Anadol is een wereldwijd toonaangevend kunstenaar die grenzen tussen het fysieke en digitale doorbreekt met data-gedreven machine learning. Hij vertelde over zijn inspiraties en manier van werken, terwijl zijn droomachtige kunst te zien was op enorme schermen in de Aula.
Prijsuitreikingen
Zoals elk jaar is de Opening van het Academisch Jaar het moment waarop prijzen worden uitgereikt aan uitmuntende studenten en onderzoekers in onze academische gemeenschap. De Education Prize werd dit jaar toegekend aan Marloes Nederland (universitair docent bij ESSB), die maatschappelijke impact creëert door in haar onderzoek, onderwijs, management en beleidsvorming altijd het belang van onderwijs te benadrukken.
De Student Societal Impact Award 2022 werd uitgereikt aan GIDS, een bureau dat studenten verbindt met partijen in de samenleving en andersom. De Rotterdamse Scriptieprijs werd gewonnen door Ingrid Blankesteijn voor haar scriptie ‘The Elephant in the Treatment Room: de gevolgen van racisme en mentale en fysieke gezondheid erkend en behandeld’. Ten slotte reikte Ellen van Schoten, vicevoorzitter van het College van Bestuur, de Sustainability Award uit aan het Eurekaweekbestuur. Zij zorgden ervoor dat ruim 5000 studenten zich bewust werden van het belang van duurzaamheid.
Terugblik in foto's
