Making minds matter
Opening Academisch Jaar

Opening Academisch Jaar

Het nu al bijzondere academisch jaar 2020-2021 werd geopend op een manier die we nog niet eerder hebben gezien: met een online talkshow. Fysiek in de aula en digitaal thuis of op andere plekken binnen Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) zagen ruim 9500 kijkers uit 95 landen op maandag 31 augustus 2020 hoe de opening van het academisch jaar werd gevierd. Mooie interviews over onderwijs voor iedereen, het puberbrein en dementie, de uitreiking van diverse prijzen, muziek van Rolf Sanchez en Emma Heesters en een rede van rector magnificus Rutger Engels.

Aftermovie - Opening Academic Year 2020

De coronamaatregelen zorgden voor een creatieve uitdaging voor organisatie, maar die liet zich er niet van weerhouden om een spectaculaire opening neer te zetten. Zo mochten er dit keer maar 120 man aanwezig zijn in de aula. Toch was de opening van het academisch jaar, juist dit jaar in het bijzonder, een feest voor iedereen. Dat getuigt ook het recordaantal online kijkers die live het spektakel volgden. Een flitsende talkshow bood een belangrijk moment van saamhorigheid, iets wat nodig is in een tijd waarin veel onderwijs en interactie digitaal plaatsvindt. 

Afwisselende talkshow

Rotterdammer Wilfried de Jong presenteerde de talkshow (kijk hier terug) en interviewde verschillende gasten, waaronder Burgemeester Ahmed Aboutaleb. Ook verschillende academici vertelden over hun onderzoek, zoals Prof. dr. Eveline Crone die bevlogen vertelde over haar onderzoekspassie: het puberbrein. Prof. dr. Arfan Ikram kwam aan het woord over het grootschalige ERGO-onderzoek naar dementie waaraan hij leidinggeeft.

Verschillende filmpjes maakten de opening tot een levendig en afwisselend geheel. Zo vertelde EUR alumnus en CEO van Picnic Michiel Muller over de kracht van pubers in zijn bedrijf. In de Rotterdamse wijk Ommoord vertelden verschillende betrokkenen bij het ERGO-onderzoek openhartig over de impact van dementie op hun leven of dat van hun naasten.

Prijzenregen

Zoals gebruikelijk bij de opening van het academisch jaar werden er ook dit jaar een aantal prijzen uitgereikt, al waren er wel wat verrassingen. Voor het eerst werd de Student Societal Impact Award uitgereikt: econometriestudent Esmée Tanis won de prijs voor haar inzet voor duurzaamheid waarbij ze zelfs de Rotterdamse Klimaattafel Consumptie mocht leiden. De Research Prize werd aan maar liefst twee onderzoekers uitgereikt: dr. Simone Dalm (Erasmus MC) en dr. Julian Schaap (ESHCC). Nikki Speklé studeerde cumma sum laude af aan twee masters in het recht en de economie, en hiervoor kreeg zij dan ook de Lambers Student Excellence Award. De Rotterdam Scriptieprijs ging naar Mareen Bastiaans voor haar scriptie ‘Labor market and health effects of an activation program for the long-term inactive’.

Arie Kers

Education Prize 2020 voor alle docenten

Tot slot werd de Education Prize 2020 toegekend aan alle docenten van de EUR, als waardering voor alle inzet, daadkracht en flexibiliteit die zij hebben getoond in de tumultueuze afgelopen maanden. In zelf opgenomen filmpjes staken studenten vanuit heel de wereld de docenten een hart onder de riem omdat zij ook digitaal in hebben gezet voor goed onderwijs.

Essentiële rol EUR in crises

Het Academisch Jaar 2020-2021 werd tot slot officieel geopend door rector magnificus Rutger Engels. Hij benoemde dat we op dit moment met drie crises te maken hebben: de klimaatcrisis, de corona pandemie en maatschappelijke ongelijkheid. “Het valt op: allemaal crises voortgekomen door de ogen ervoor gesloten te houden. En nog steeds zijn er vele mensen die ze negeren, bagatelliseren of zelfs ontkennen. Erasmus Universiteit Rotterdam heeft hierin een essentiële rol te spelen. Exploreren wat niet gezien wordt, om wat we niet zagen met bewijs zichtbaar te maken. Zo helpen we oplossingen te vinden, en stimuleren we het debat. That’s how we make minds matter.”

Recordaantal kijkers

Doordat de Opening Academisch Jaar 2020-2021 geheel online te volgen was, heeft een recordaantal van ruim 9500 kijkers afgestemd op de talkshow. Terugkijken? Dat kan! 

Opening academisch jaar 2020-2021