Erasmus Universiteit Rotterdam leidt studenten op voor een toekomst die wij nog niet kennen, maar waarin verandering een constante factor is. Hoe kunnen we studenten het beste klaarstomen om het verschil te maken in een wereld waarin klimaatverandering, vergrijzing en AI een grote rol spelen? Op maandag 4 september wierpen we een blik vooruit tijdens de Opening Academisch Jaar 2023-2024 met het thema ‘De toekomst van onderwijs’.
De Opening Academisch Jaar 2023-2024 was ook de aftrap van het 22ste lustrum van Erasmus Universiteit Rotterdam. Later in het lustrumjaar vieren we onze 110de verjaardag.

Opening Academisch Jaar online terugkijken
Heb je de Opening Academisch Jaar gemist? Via onderstaande link kun je de opnamen terugkijken.

De presentatie was in handen van alumnus en Klokhuis-presentator Nizar El Manouzi. Muziek werd verzorgd door de legendarische Hermes House Band, de gerenommeerde feestband die een lange geschiedenis deelt met Erasmus Universiteit Rotterdam. Het evenement was tevens de aftrap van het 22ste lustrum en vond plaats in de Laurenskerk in Rotterdam.


De rol van de universiteit in technologische ontwikkeling
Internetpionier, en directeur en oprichter van Waag Society Marleen Stikker liet het publiek in haar keynote speech nadenken over de ontwikkeling van technologie en hoe we binnen de planetaire grenzen kunnen blijven: technologie heeft immers een grote ecologische voetafdruk. Daarbij benadrukte ze dat technologische innovatie niet zonder sociale innovatie kan.
Prijsuitreikingen
Zoals elk jaar is de Opening van het Academisch Jaar het moment waarop prijzen worden uitgereikt aan uitmuntende studenten en onderzoekers in onze academische gemeenschap. De Education Prize (mede mogelijk gemaakt door het Erasmus Trustfonds) werd dit jaar toegekend aan Bonnie French (universitair docent bij ESSB), voor haar toegankelijke, en innovatieve manier van onderwijs geven.
Het bestuur van de faculteitsvereniging van Erasmus School of Economics kreeg de jaarlijkse Duurzaamheidsprijs uit handen van vicevoorzitter van het College van Bestuur Ellen van Schoten. De EFR kreeg het voor elkaar om zich te ontwikkelen tot Nederlands eerste CO2-neutrale studievereniging. De Rotterdamse Scriptieprijs is een gezamenlijke jaarlijkse scriptieprijs van onze universiteit en de Gemeente Rotterdam en werd dit jaar uitgereikt door burgemeester Aboutaleb aan Enoch Tabak voor zijn uitmuntende scriptie over de vermeende regionale economische voordelen van grote distributiecentra.
Kunst speciaal voor Opening Academisch Jaar
Het werk van kunstenaar Sigrid Calon (1969) is een voortdurende ontdekkingsreis op het gebied van compositie. Ze is altijd op zoek is naar nieuwe verbindingen en perspectieven, of het nu gaat om een vierkante meter stof of de gevel van een gebouw. Calon brengt vormen, kleuren en volumes samen in een voor haar kenmerkende sfeer en combineert grafische elementen op verrassende wijze in verschillende materialen. Haar creatieve proces omvat voortdurend onderzoek en herformulering.
De monumentale installatie ‘WOVEN GRIDS SC_1’ markeert een nieuwe fase in de ontwikkeling van Calon's beeldtaal. De serie bestaat uit 40 textiele werken van 65x65 cm. die in het TextielLab van het Textielmuseum in Tilburg zijn ontwikkeld. Door het gebruik van Jacquard geweven wol ontstaat er in de werken een extra dimensie van structuur. De composities lijken relatief eenvoudig, maar hebben een kracht die blijft verbazen. Van een afstand ligt de nadruk op het grafische aspect, wanneer je dichterbij komt openbaart zich in ieder werk een nieuwe wereld vol details en tactiliteit. Dit vormt een buitengewoon boeiende combinatie die uitnodigt om te blijven ontdekken.

Terugblik in foto's
