Opening Academisch Jaar

AI & us: imagining the future

Boodschappen doen, autorijden, daten en zelfs werken: kunstmatige intelligentie (AI) verandert ons dagelijks leven. Hoe zal onze toekomst met AI eruitzien? Hoe kunnen we die op een positieve manier beïnvloeden? Op maandag 5 september werpen we een blik vooruit tijdens de Opening Academisch Jaar 2022-2023 met het thema:
‘AI & us: imagining the future’.

Het evenement vindt als vanouds plaats in de Aula op campus Woudestein en start met het cortège vanaf 14.45 uur. Om 15.00 uur start het zaalprogramma.

Aanmelden Opening Academisch Jaar

Registratie via het online aanmeldformulier is verplicht voor toegang tot het programma in de Aula en de borrel. De voertaal is Engels. Vragen over (de aanmelding voor) de Opening Academisch Jaar? Mail naar ceremonies@eur.nl

Opening Academic Year 2022 - Trailer

Opening Academisch Jaar online bijwonen en terugkijken

Het event is ook te volgen via een livestream. Na afloop van de Opening Academisch Jaar zijn de opnamen hier ook terug te kijken.

Programma

Sommigen kijken reikhalzend uit naar een toekomst met nog veel meer AI, anderen zijn juist bang voor de gevaren ervan. Het is dus essentieel om een manier te vinden om het volledige potentieel van AI te benutten en tegelijkertijd de risico's tot een minimum beperken. Maar hoe bereiken we zo’n toekomst? Deze topsprekers nemen je mee in hun visie:

 • Refik Anadol

  Refik Anadol – wereldwijd toonaangevend kunstenaar en designer die droomachtige omgevingen creëert met data-gedreven machine learning. Hiermee doorbreekt hij de grenzen tussen de fysieke en digitale wereld. Een beroemd werk is 'Machine Hallucination', een meeslepende audiovisuele installatie. Het project verwerkte datasets van openbaar beschikbare beelden van New York City, waaronder meer dan 300 miljoen foto's, en 113 miljoen andere ruwe datapunten.

 • Ed Brinksma

  Voorzitter CvB EUR en stuurgroeplid Convergence Alliance met Erasmus MC en TU Delft, waarin we samenwerken aan het oplossen van de grootste maatschappelijke uitdagingen. Heeft als hoogleraar Computer Science affiniteit met het onderwerp AI en kan als geen ander de koppeling leggen met het oplossen van de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd.

 • Tomas Moska

  Tomas Moska is EUR-alumnus, oprichter van de Turing Society aan onze universiteit en het internationale Turing College. Het Turing College is een data science en AI edtech career school die studenten in staat stelt om in hun eigen tempo te leren op een peer-gedreven remote learning platform.

 • Meau

  Singer-songwriter MEAU verzorgt de muziek tijdens de ceremonie. Met haar single ‘Dat Heb Jij Gedaan’ scoorde ze al een nummer 1-hit. Bovendien won ze de Edison 2022 voor beste nieuwkomer.

 • Elfie Tromp

  De Rotterdamse schrijver en performer Elfie Tromp presenteert de ceremonie. In 2021 verscheen haar nieuwe roman Pieta, een meeslepende mozaiekvertelling over een stad onder druk.

Alexander Santos Lima

Praktische informatie

 • Datum en tijd

  Maandag 5 september 2022 van 15:00 tot 16:30 uur. Na afloop van de ceremonie is er een borrel.

 • Taal

  Voertaal tijdens de ceremonie is Engels.

Universitaire prijzen

Tijdens de Opening Academisch Jaar reikt het College van Bestuur prijzen uit aan excellente onderzoekers en studenten van onze universiteit. Daarmee erkennen we het talent dat we in huis hebben en spreken we onze waardering uit voor wetenschappers en studenten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd:

 • Onderwijsprijs
 • Rotterdam Scriptieprijs
 • Student Societal Impact Award
 • Duurzaamheidsprijs

Onderwijsprijs

Elk jaar wordt de Onderwijsprijs, mogelijk gemaakt door het Erasmus Trustfonds, uitgereikt aan een docent die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het onderwijs binnen onze universiteit. Wie wint dit jaar de eretitel ‘EUR-docent van het jaar 2021’?

Rotterdam Scriptieprijs

De Rotterdam Scriptieprijs is een gezamenlijke prijs van de Gemeente Rotterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam en wordt mogelijk gemaakt door het Erasmus Trustfonds. Met deze prijs willen beide partijen studenten stimuleren een actieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de regio Rotterdam. Welke EUR-student heeft dit jaar de winnende scriptie geschreven?

Student Societal Impact Award

De winnaar van de Student Societal Impact Award, die mogelijk gemaakt wordt door het Erasmus Trustfonds, heeft uitzonderlijk leiderschap getoond door een project te starten en uit te voeren, dat aantoonbaar een positief effect heeft op de maatschappij. Wie wint dit jaar de prijs?

Duurzaamheidsprijs

De Erasmus Universiteit heeft zich als doel gesteld om een werk- en studieomgeving te creëren die circulair, CO2-positief, gezond, aantrekkelijk en biodivers is en inspireert tot de beste prestaties. De Duurzaamheidsprijs, die mogelijk wordt gemaakt door het Duurzaamheidsprogramma van de EUR, en dit jaar voor de tweede keer wordt uitgereikt, gaat naar het lid of de leden van onze universitaire gemeenschap die het meest zichtbaar hebben bijgedragen aan dit doel.

Duurzaamheid

Studenten helpen in de campustuin

Erasmus Universiteit Rotterdam heeft zich als doel gesteld om in 2024 een CO2-neutrale universiteit te zijn. Om dat te bereiken verduurzamen we onze campus, ons onderwijs en onderzoek. 

Ook in de organisatie van de Opening Academisch Jaar staat duurzaamheid centraal. Samen met onze productiepartner Bee Agency en alle toeleveranciers spant EUR zich in om een evenement neer te zetten met een zo bescheiden mogelijke CO2-voetafdruk. Door de onvermijdelijke uitstoot te compenseren, zetten we uiteindelijk zelfs een CO2-positief evenement neer!

Tijdens de Opening Academisch Jaar reiken wij ook de Duurzaamheidsprijs uit aan de medewerker, student of alumnus die zich in het afgelopen jaar het meest heeft ingezet door een duurzame toekomst. Op deze gebieden zijn we duurzaam bezig:

 • Catering
 • Decor en aankleding
 • Energie
 • Vervoer en transport
 • Compensatie van uitstoot

Catering

 • We maken zoveel mogelijk gebruik van seizoensproducten
 • Alle producten worden geleverd door lokale leveranciers
 • Wij serveren geen vleesgerechten 
 • Voor het uitserveren gebruiken wij enkel duurzame oplossingen
 • De hoeveelheden worden aangepast om voedselverspilling tegen te gaan

Voor alle catering rondom de Opening Academisch Jaar stellen we samen met Vitam catering en Erasmus Food Lab de totale voedselafdruk vast. Hiermee geven we onze milieu-impact aan voor dit evenement. Tijdens de borrel, die plaatsvindt na de opening, bestaat de mogelijkheid om met studenten van Erasmus Food Lab van gedachte te wisselen over duurzame catering. De duurzame catering wordt onderbouwd door een video die ter plekke kan worden bekeken.

Decor en aankleding

Om afval en onnodige productie van materialen te voorkomen wordt het decor ingehuurd bij het Ideeëntheater. Op deze manieren worden er geen decorstukken speciaal voor dit project gemaakt, maar maken we creatief en efficiënt gebruik van al bestaande onderdelen, die na ons project ook weer voor andere concepten worden ingezet. Daarnaast wordt van deze leverancier gebruikt gemaakt voor de aankleding van het evenement op andere plekken op de universiteit. 

Energie

Erasmus Universiteit Rotterdam maakt zoveel mogelijk gebruik van door onszelf opgewekte duurzame energie, o.a. met behulp van zonnepanelen. Rondom de Opening Academisch Jaar wordt actief ingezet op reductie van energiegebruik door het gebruik van intelligente verlichting, LED-lampen en aanpassing van luchtverversingsinstallaties en temperatuurregeling op basis van het werkelijke aantal aanwezigen. 

Vervoer en transport

Onze eigen medewerkers, het personeel van onze productiepartner en onze toeleveranciers beperken het gebruik van vervuilende vervoersmethoden. Bij voorkeur wordt gebruik gemaakt van de fiets of het openbaar vervoer. Soms is het echter onvermijdelijk om toch een auto of vrachtwagen te gebruiken, bijvoorbeeld voor het transport van groot materiaal. In die gevallen wordt bij voorkeur gekozen voor transport met elektrische vervoersmiddelen. 

Compensatie van uitstoot

Het is onvermijdelijk dat de Opening Academisch Jaar toch ook een negatief effect heeft op het milieu, hoe zeer we ook inzetten op beperkende maatregelen. Daarom vindt de EUR het belangrijk om de uitstoot van het evenement volledig te compenseren, en gaan we daar zelfs nog verder in. Met dit CO2-positieve evenement zetten we de standaard voor de toekomst!

Wat kun jij doen?

Vervoer en transport

Kies voor groen vervoer! Wij vragen genodigden om - indien mogelijk - met de fiets of het openbaar naar de campus te komen. Als dat niet kan, dan raden we het gebruik van een elektrische (huur)auto en/of deelvervoer aan. Er zijn inmiddels veel initiatieven op dit gebied:

Wil je meer weten over wat onze universiteit doet aan duurzaamheid? Of wil je daar zelf ook aan bijdragen, op welke manier dan ook? Lees al onze innovaties op het gebied van duurzaamheid.

Fotografie & video

Tijdens de Opening Academisch Jaar worden foto’s en video-opnames gemaakt. Het kan zijn dat je herkenbaar in beeld komt. Als bezoeker geef je toestemming voor het opslaan en gebruiken van deze beelden voor commerciële doeleinden.

Terugblik naar vorig jaar

Opening Academisch Jaar 2021

Opening Academisch Jaar 2021

1/18
Alexander Santos Lima
2/18
Arie Kers
3/18
Alexander Santos Lima
4/18
Alexander Santos Lima
5/18
Alexander Santos Lima
6/18
Alexander Santos Lima
7/18
Alexander Santos Lima
8/18
Alexander Santos Lima
9/18
Alexander Santos Lima
10/18
Alexander Santos Lima
11/18
Arie Kers
12/18
Arie Kers
13/18
Arie Kers
14/18
Arie Kers
15/18
Alexander Santos Lima
16/18
17/18
Alexander Santos Lima
18/18
Alexander Santos Lima

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen