Making minds matter

Opening Academisch Jaar

Op 6 september 2021 is het nieuwe academische jaar van Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) feestelijk geopend met een bijzonder event: een online talkshow. Fysiek in de aula of digitaal vanuit thuis, het was overal te volgen. Mooie interviews over het belang van de wetenschap bij het oplossen van maatschappelijke problemen, een kennismaking met de nieuwe rector (vanaf 1 oktober) Annelien Bredenoord en muziek van Jeangu Macrooy.

Opening Academic Year 2021-2022

De coronamaatregelen zorgden opnieuw voor een creatieve uitdaging voor organisatie, maar die liet zich er niet van weerhouden om een spectaculaire opening neer te zetten. Zo mocht slechts een kleine groep mensen aanwezig zijn in de aula. Gelukkig bood de talkshow een mooie start van een jaar met meer fysiek onderwijs op campus.

Arie Kers

Wetenschap en het oplossen van maatschappelijke problemen

De talkshow werd enthousiast gepresenteerd door journalist Diana Matroos. Het begon met een interview met Collegevoorzitter Ed Brinksma en SCP-directeur Kim Putters over het belang van wetenschap bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Het zijn de wetenschappers die verbinding kunnen leggen tussen wensen en werkelijkheid in de maatschappij. Prof.dr. Rob Zuiderwijk kwam aan het woord over Erasmus Centre for Urban Port and Transport Economics. Hij is expert op het gebied van duurzame toeleveringsketens en levert een belangrijke bijdrage aan Smartport, het samenwerkingsverband dat van Rotterdam de beste en slimste haven ter wereld wil maken.

Prijzenregen

Zoals gebruikelijk bij de opening van het academische jaar werden er ook dit jaar een aantal prijzen uitgereikt, al waren er wel wat verrassingen. De Lambers Student Excellence Award is dit jaar maar liefst aan twee inspirerende en ambitieuze studenten uitgereikt, Ina Jäntgen (Filosofie en Economie) en Charlie Sewalt (Geneeskunde). De Research Prize werd uitgereikt aan dr. Tina van der Vlies voor haar onderzoek met grote maatschappelijke impact. Tina levert met haar geschiedenisonderzoek kennis om de wereld beter te begrijpen, problemen te analyseren en tot oplossingen te komen.

De Onderwijsprijs voor inspirerende docenten ging dit jaar naar dr. Ana Uribe Sandoval, docente bij de vakgroep Media en Communicatie aan de Erasmus School of History, Culture and Communication. In de Strategie 2024 zet EUR in op het maken van een positieve impact. Nicole Hunfeld won voor haar inzet voor het Green Intensive Care project de Sustainability Award.

Aftermovie Opening Academisch Jaar 2021

Studenten in de prijzen

Natuurlijk vielen ook studenten in de prijzen. Rotterdam Scriptieprijs is gewonnen door Jamila Robbeson voor haar scriptie waarin ze onderzoekt wat de voorkeuren van consumenten met betrekking tot laadpalen zijn. Max Wagenaar en Emma Peters kregen de Student Societal Impact Award voor hun studenteninitiatief Erasmus Verbindt. Met veel initiatief, daadkracht en leiderschap versterken zij de relatie tussen Erasmus Universiteit en de stad Rotterdam.

Herbeleef de dag in foto's

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen