Being an Erasmian: Creating positive societal impact
Opening Academisch Jaar

Opening Academisch Jaar 2019-2020

 2 september 2019

Onze wereld en die van onze studenten verandert snel. Uitdagingen zijn er op vele gebieden. We zien kansen in onze sterke disciplines en de verbindingen daartussen, alsmede in de manier waarop we ons onderwijs en onderzoek vormgeven: vanuit onze eigen identiteit, de ‘Erasmian way’.

We hebben onze missie ‘Creëren van positieve maatschappelijke impact’ het afgelopen collegejaar vertaald naar een nieuwe strategie. In de uitvoering hiervan zetten we krachtig in op het vormgeven van ons toekomstgerichte onderwijs, op excellent onderzoek in verbinding met de samenleving en op de doorontwikkeling van onze ‘Erasmus Initiatives’. We leiden nieuwe academici en maatschappelijke leiders op om de uitdagingen van de toekomst op te pakken. Daarbij zijn we herkenbaar als ‘Erasmians’: kritisch en ondernemend, altijd in dialoog met de wereld om ons heen en strevend naar impactvolle oplossingen voor de uitdagingen van morgen.

Op maandag 2 september, tijdens de opening van het academische jaar, presenteert Kristel Baele de nieuwe strategie van de Erasmus Universiteit, ontwikkeld in een uniek en energiek ontwerpproces, als ‘one university’ met studenten, wetenschappers, professional services staff en stakeholders.

Een sterke aanjager van wereldwijde veranderingen zijn technologische ontwikkelingen. Ze hebben effect op de wijze waarop we leven, werken, leren en onderzoeken. Gastspreker emeritus hoogleraar Donna Dickenson zal tijdens haar lezing ingaan op de impact van nieuwe medische technologieën op maatschappelijke vraagstukken rond ethiek, inclusie en gelijkwaardigheid.

Gastspreker

Donna L. Dickenson (1946) is een Amerikaanse filosofe en medische ethica. Haar academische carrière omvat een periode van bijna veertig jaar, waarin ze meerdere senior functies bij de grote Britse universiteiten bekleedde. Ze is emeritus hoogleraar medische ethiek en geesteswetenschappen aan de universiteit van Londen, fellow van de Ethox- en HeLEX-centra aan de Universiteit van Oxford en visiting fellow van het Center for Ethics in Medicine, Universiteit van Bristol. Ze schreef meer dan 20 boeken over medische ethiek en bio-ethiek. In 2006 ontving ze de prestigieuze internationale Spinoza Lens Award voor haar bijdragen aan het publieke debat over ethiek.

Diandre

Bedrijfskundestudenten Sofia Ali en Tania Bhulai zijn een sociale onderneming gestart: Diandre. De stichting helpt vluchtelingen in Rotterdam bij het aarden op de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Fotografie Claudia Broekhoff

diandre.nl

Programma

 • 14.45 uurDeuren van Aula open, ontvangst gasten
  15.15 uurBinnenkomst cortèges
  15.30 uurWelkom en launch strategie, Kristel Baele, voorzitter College van Bestuur
   Gastspreker Prof. Donna Dickenson
   Uitreiken universitaire prijzen
  • Onderwijsprijs
  • Onderzoeksprijs
  • Prof. Bruinsprijs
  • Prof. H.W. Lambersprijs
  • Rotterdam Scriptieprijs
   Student in the spotlight
   Officiële Opening Academisch Jaar Prof. Rutger Engels, rector magnificus
  17.00 uurReceptie
 • Locatie

  De Opening Academisch Jaar 2019-2020 zal plaatsvinden in de Aula, Erasmus Universiteit Rotterdam, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam.

Gelieve om uiterlijk 15.10 uur plaats te nemen in de Aula.
De voertaal tijdens de plechtigheid is Engels.

Voor vragen: ceremonies@eur.nl of +31 10 408 1761