110e dies natalis

Making Minds Matter: New Horizons
Header voor de dies natalis 2023.
Guido Imbens speaks at the dies natalis 2023.

Aftermovie - dies natalis 2023

Onze universiteit viert haar 110-jarig bestaan, het 22e lustrum! Onze founding fathers hebben vast niet durven dromen hoe we anno 2023 samen studeren, werken en impactvol onderzoek doen op campus Woudestein en andere locaties in Rotterdam, Den Haag en elders in de wereld. Onze gemeenschap bestaat nu uit een enorme diversiteit aan medewerkers en studenten, die betrokken zijn bij een grote verscheidenheid aan onderzoek en een heldere missie om de wereld via onderwijs en onderzoek te verbeteren.

Hoe onze universiteit er over nog eens 110 jaar uit ziet, is natuurlijk lastig te voorspellen.  Toch moeten we ons als universiteit zo goed mogelijk voorbereiden om als wetenschappelijke instelling een cruciale rol te spelen bij het vinden van slimme, duurzame oplossingen voor ‘big issues’ als armoede, sociale ongelijkheid, klimaatverandering, pandemieën en mensenrechten. Dat is immers het bestaansrecht van onze universiteit, nu en in de toekomst.

Tijdens de 110e dies natalis gaan we samen op een zoektocht naar vergezichten en een antwoord op de vraag hoe we als Erasmus Universiteit Rotterdam ook over 110 jaar een topuniversiteit kunnen zijn die positieve maatschappelijke impact maakt. Het thema van onze 110e dies natalis op woensdag 8 november 2023 is dan ook:

‘Making Minds Matter: New Horizons’.

Op het programma staan drie sprekers die ons motto ‘Making Minds Matter’ vertegenwoordigen:

  • Making - Act like an entrepreneur: Nima Salami

    EUR-alumnus, CEO en medeoprichter van start-up OASYS NOW en winnaar van de Erasmus University Challenge 2022, spreekt over hoe zijn technologie burgers weer de baas maakt over de opslag en verspreiding van hun DNA.

    Nima Salami, EUR-alumnus, CEO en medeoprichter van start-up OASYS NOW.
  • Minds – Think like a scientist: Guido Imbens

    Guido Imbens, professor Economie en Toegepaste Econometrie - Stanford University, EUR-alumnus en winnaar van de Nobelprijs voor de Economie (2021) voor zijn baanbrekende werk in causale inferentie, ontvangt een eredoctoraat uit handen van erepromotor prof.dr. Dinand Webbink (ESE).  

    Guido Imbens, professor Economie en Toegepaste Econometrie Stanford University
    Stefan Bladh
  • Matter – Care like a citizen: Erasmus Professor Eveline Crone

    Erasmus Professor Eveline Crone gaat met ons in gesprek over het creëren van maatschappelijke impact. Ook wordt de nieuwe Erasmus Professor aangekondigd.

    Eveline Crone, professor bij ESSB en Erasmusprofessor.
  • Daarnaast houdt rector magnificus Annelien Bredenoord haar diesrede, worden er verschillende prijzen uitgereikt en is er een muzikaal intermezzo van The Transformers. De ceremonie wordt gepresenteerd door Lexter Woodley.

Logo van Erasmus Trustfonds.

Universitaire prijzen uitgereikt tijdens de 110e dies natalis

Tijdens de 110e dies natalis worden prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten van onze universiteit. Daarmee erkennen we het talent dat we in huis hebben en spreken we onze waardering uit voor wetenschappers en studenten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd:

Students helping out in the campus garden

Erasmus Universiteit Rotterdam heeft zich als doel gesteld om in 2024 een CO2-neutrale universiteit te zijn. Om dat te bereiken verduurzamen we onze campus, ons onderwijs en onderzoek. 

Ook in de organisatie van de dies natalis staat duurzaamheid centraal. Samen met onze productiepartner Bee Agency en alle toeleveranciers spant EUR zich in om een evenement neer te zetten met een zo bescheiden mogelijke CO2-voetafdruk. Door de onvermijdelijke uitstoot te compenseren, zetten we uiteindelijk zelfs een CO2-positief evenement neer!

Catering

  • We maken zoveel mogelijk gebruik van seizoensproducten
  • Alle producten worden geleverd door lokale leveranciers
  • Wij serveren geen vleesgerechten 
  • Voor het uitserveren gebruiken wij enkel duurzame oplossingen
  • De hoeveelheden worden aangepast om voedselverspilling tegen te gaan

Voor alle catering rondom de dies natalis stellen we samen met Vitam catering en Erasmus Food Lab de totale voedselafdruk vast. Hiermee geven we onze milieu-impact aan voor dit evenement. Tijdens de borrel, die plaatsvindt na het event, bestaat de mogelijkheid om met studenten van Erasmus Food Lab van gedachte te wisselen over duurzame catering. De duurzame catering wordt onderbouwd door een video die ter plekke kan worden bekeken.

Decor en aankleding

Om afval en onnodige productie van materialen te voorkomen wordt het decor ingehuurd bij duurzame leveranciers. Op deze manieren worden er geen decorstukken speciaal voor dit project gemaakt, maar maken we creatief en efficiënt gebruik van al bestaande onderdelen, die na ons project ook weer voor andere concepten worden ingezet. Daarnaast wordt van deze leverancier gebruikt gemaakt voor de aankleding van het evenement op andere plekken op de universiteit. 

Energie

Erasmus Universiteit Rotterdam maakt zoveel mogelijk gebruik van door onszelf opgewekte duurzame energie, o.a. met behulp van zonnepanelen. Rondom de dies natalis wordt actief ingezet op reductie van energiegebruik door het gebruik van intelligente verlichting, LED-lampen en aanpassing van luchtverversingsinstallaties en temperatuurregeling op basis van het werkelijke aantal aanwezigen. 

Vervoer en transport

Onze eigen medewerkers, het personeel van onze productiepartner en onze toeleveranciers beperken het gebruik van vervuilende vervoersmethoden. Bij voorkeur wordt gebruik gemaakt van de fiets of het openbaar vervoer. Soms is het echter onvermijdelijk om toch een auto of vrachtwagen te gebruiken, bijvoorbeeld voor het transport van groot materiaal. In die gevallen wordt bij voorkeur gekozen voor transport met elektrische vervoersmiddelen. 

Compensatie van uitstoot

Het is onvermijdelijk dat de dies natalis toch ook een negatief effect heeft op het milieu, hoe zeer we ook inzetten op beperkende maatregelen. Daarom vindt de EUR het belangrijk om de uitstoot van het evenement volledig te compenseren, en gaan we daar zelfs nog verder in. Met dit CO2-positieve evenement zetten we de standaard voor de toekomst!

Wat kun jij doen?

 

Vervoer en transport

Kies voor groen vervoer! Wij vragen genodigden om - indien mogelijk - met de fiets of het openbaar naar de campus te komen. Als dat niet kan, dan raden we het gebruik van een elektrische (huur)auto en/of deelvervoer aan. Er zijn inmiddels veel initiatieven op dit gebied:

Wil je meer weten over wat onze universiteit doet aan duurzaamheid? Of wil je daar zelf ook aan bijdragen, op welke manier dan ook? Lees al onze innovaties op het gebied van duurzaamheid.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen