109e dies natalis

Building Resilient and Inclusive Cities and Societies
Kindertekening van de stad van de toekomst

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden en dit aantal neemt snel toe. Als gevolg daarvan worden steden, stedelijke delta's en hun gemeenschappen geconfronteerd met nieuwe sociale, culturele, ecologische en economische uitdagingen. De 109e dies natalis van de Erasmus Universiteit Rotterdam op dinsdag 8 november 2022 stond daarom in het teken van 'resilient cities and societies for future generations'.

Hoe kan Erasmus Universiteit Rotterdam bijdragen aan steden en samenlevingen waar nieuwe generaties kunnen opgroeien om hun volledige potentieel te bereiken? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zij beter toegerust zijn om in onze toekomstige steden te leven en te gedijen? Aan wie kunnen we dat beter vragen dan de toekomstige generatie zelf?

Dies Natalis 2022 Aftermovie

Nieuws

Foto's dies natalis 2022

Corine van der Sande en Hanan el Marroun
Dies natalis 2022
 • Cortege studentenverenigingen - Dies Natalis 2022
 • Rector Annelien Bredenoord op het podium
 • INOYSON tijdens Dies Natalis 2022

Dies natalis 2022

Corine van der Sande en Hanan el Marroun
1/10 Corine van der Sande en Hanan el Marroun
Alexander Santos Lima
Cortege studentenverenigingen - Dies Natalis 2022
2/10 Cortege studentenverenigingen
Arie Kers
Rector Annelien Bredenoord op het podium
3/10 Rector Annelien Bredenoord
Arie Kers
INOYSON tijdens Dies Natalis 2022
4/10 INOYSON
Arie Kers
Michelle Achterberg ontvangt Research Prize
5/10 Dr. Michelle Achterberg ontvangt Research Prize
Arie Kers
Eredoctor Ien Ang tijdens Dies Natalis 2022
6/10 Eredoctor Ien Ang op het podium
Arie Kers
Eredoctor Ien Ang in het publiek
7/10 Eredoctor Ien Ang in het publiek
Alexander Santos Lima
Eredoctor Ann Masten tijdens de Dies Natalis 2022
8/10 Eredoctor Ann Masten in het midden
Alexander Santos Lima
Mpanzu Bamenga host van dies natalis 2022
9/10 Gastheer Mpanzu Bamenga
Alexander Santos Lima
Cortege van dies natalis 2022
10/10
Alexander Santos Lima
Corine van der Sande en Hanan el Marroun
Cortege studentenverenigingen - Dies Natalis 2022
Rector Annelien Bredenoord op het podium
INOYSON tijdens Dies Natalis 2022
Michelle Achterberg ontvangt Research Prize
Eredoctor Ien Ang tijdens Dies Natalis 2022
Eredoctor Ien Ang in het publiek
Eredoctor Ann Masten tijdens de Dies Natalis 2022
Mpanzu Bamenga host van dies natalis 2022
Cortege van dies natalis 2022

In het programma zijn er bijdragen van:

 • Het perspectief vanuit een kind

  Gedurende het evenement zullen kinderen hun gedachten delen over het leven in toekomstige steden.

 • Mariya Gabriel - EU-commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken

  Mariya Gabriel is een Bulgaarse politica en werkzaam als EU-commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken. Zij is verantwoordelijk voor het beleid van de Europese Unie met betrekking tot Horizon Europa, onderzoek en innovatie, het Erasmus+ programma, onderwijs, cultuur en sport. Tijdens de dies natalis 2022 heeft zij een speciale videoboodschap aan het publiek.

  Mariya Gabriel
 • Annelien Bredenoord - rector magnificus Erasmus Universiteit Rotterdam

  Annelien Bredenoord is hoogleraar, lid van de Eerste Kamer, toezichthouder en bestuurder en werkt op het snijvlak van gezondheidszorg, technologie en innovatie, ethiek en politiek. Als rector magnificus van Erasmus Universiteit Rotterdam geeft zij in haar diesrede het wetenschappelijk perspectief op het thema ‘Building resilient cities and societies for future generations’.

 • Mpanzu Bamenga

  De gastheer van de ceremonie is Mpanzu Bamenga. Dit ambitieuze raadslid, activist, politicus en oprichter van het Inclusion Leaders Network, is een pleitbezorger voor diversiteit & inclusie. Voor zijn inspanningen tegen etnisch profileren ontving hij de prijs Mensenrechtenpersoon van het jaar 2021.

  Mpanzu Bamenga
 • INOYSON

  Artiest INOYSON zorgt voor de muzikale omlijsting van de dies natalis 2022. Deze bijzondere Oekraïense artiest verliet het land na het uitbreken van de oorlog. In Nederland blijft de multi-instrumentalist muziek maken, samenwerken met Nederlandse muzikanten en laat ons kennismaken met de Oekraïense kunst en cultuur.

  Inoyson

Eredoctoren

Tijdens de dies natalis zijn twee eredoctoraten uitgereikt voor hun uitzonderlijke academische prestaties.
 

Eredoctoraten 2022

Logo van Erasmus Trustfonds.

Universitaire prijzen uitgereikt tijdens dies natalis 2022

Tijdens de dies natalis reikt het College van Bestuur prijzen uit aan excellente onderzoekers en studenten van onze universiteit. Daarmee erkennen we het talent dat we in huis hebben en spreken we onze waardering uit voor wetenschappers en studenten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd:

Students helping out in the campus garden

Erasmus Universiteit Rotterdam heeft zich als doel gesteld om in 2024 een CO2-neutrale universiteit te zijn. Om dat te bereiken verduurzamen we onze campus, ons onderwijs en onderzoek. 

Ook in de organisatie van de dies natalis staat duurzaamheid centraal. Samen met onze productiepartner Bee Agency en alle toeleveranciers spant EUR zich in om een evenement neer te zetten met een zo bescheiden mogelijke CO2-voetafdruk. Door de onvermijdelijke uitstoot te compenseren, zetten we uiteindelijk zelfs een CO2-positief evenement neer!

Catering

 • We maken zoveel mogelijk gebruik van seizoensproducten
 • Alle producten worden geleverd door lokale leveranciers
 • Wij serveren geen vleesgerechten 
 • Voor het uitserveren gebruiken wij enkel duurzame oplossingen
 • De hoeveelheden worden aangepast om voedselverspilling tegen te gaan

Voor alle catering rondom de dies natalis stellen we samen met Vitam catering en Erasmus Food Lab de totale voedselafdruk vast. Hiermee geven we onze milieu-impact aan voor dit evenement. Tijdens de borrel, die plaatsvindt na het event, bestaat de mogelijkheid om met studenten van Erasmus Food Lab van gedachte te wisselen over duurzame catering. De duurzame catering wordt onderbouwd door een video die ter plekke kan worden bekeken.

Decor en aankleding

Om afval en onnodige productie van materialen te voorkomen wordt het decor ingehuurd bij het Ideeëntheater. Op deze manieren worden er geen decorstukken speciaal voor dit project gemaakt, maar maken we creatief en efficiënt gebruik van al bestaande onderdelen, die na ons project ook weer voor andere concepten worden ingezet. Daarnaast wordt van deze leverancier gebruikt gemaakt voor de aankleding van het evenement op andere plekken op de universiteit. 

Energie

Erasmus Universiteit Rotterdam maakt zoveel mogelijk gebruik van door onszelf opgewekte duurzame energie, o.a. met behulp van zonnepanelen. Rondom de dies natalis wordt actief ingezet op reductie van energiegebruik door het gebruik van intelligente verlichting, LED-lampen en aanpassing van luchtverversingsinstallaties en temperatuurregeling op basis van het werkelijke aantal aanwezigen. 

Vervoer en transport

Onze eigen medewerkers, het personeel van onze productiepartner en onze toeleveranciers beperken het gebruik van vervuilende vervoersmethoden. Bij voorkeur wordt gebruik gemaakt van de fiets of het openbaar vervoer. Soms is het echter onvermijdelijk om toch een auto of vrachtwagen te gebruiken, bijvoorbeeld voor het transport van groot materiaal. In die gevallen wordt bij voorkeur gekozen voor transport met elektrische vervoersmiddelen. 

Compensatie van uitstoot

Het is onvermijdelijk dat de dies natalis toch ook een negatief effect heeft op het milieu, hoe zeer we ook inzetten op beperkende maatregelen. Daarom vindt de EUR het belangrijk om de uitstoot van het evenement volledig te compenseren, en gaan we daar zelfs nog verder in. Met dit CO2-positieve evenement zetten we de standaard voor de toekomst!

Wat kun jij doen?

 

Vervoer en transport

Kies voor groen vervoer! Wij vragen genodigden om - indien mogelijk - met de fiets of het openbaar naar de campus te komen. Als dat niet kan, dan raden we het gebruik van een elektrische (huur)auto en/of deelvervoer aan. Er zijn inmiddels veel initiatieven op dit gebied:

Wil je meer weten over wat onze universiteit doet aan duurzaamheid? Of wil je daar zelf ook aan bijdragen, op welke manier dan ook? Lees al onze innovaties op het gebied van duurzaamheid.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen