Rotterdamlezing

Hoe waarde weerbaar wordt: bouwen aan de gemeenschapseconomie in Rotterdam
Illustratie van Rotterdam met voorbeelden van burgercollectieven.

Het vertrouwen in de overheid is bij veel mensen laag. Dat laat de recente verkiezingsuitslag wel zien. Aan de andere kant toonde recent onderzoek naar fraude ook een enorm wantrouwen vanuit de overheid in de welwillendheid van burgers aan. Hoe lossen we dit op? Zijn de vele burgercollectieven in Rotterdam de missing link tussen burgers en overheid?

Hoogleraar Tine de Moor neemt je mee in de wereld van burgercollectieven tijdens de 20e Rotterdamlezing. Een burgercollectief is een groep mensen die zich verenigen om gemeenschappelijke doelen na te streven die relevant zijn voor hun gemeenschap. Op maandag 13 mei vertelt ze hoe burgercollectieven de stad Rotterdam helpen en kunnen helpen in de toekomst.

De Rotterdamlezing vindt plaats in Debatpodium Arminius en is gratis bij te wonen voor alle geïnteresseerden. We vragen je wel vriendelijk om je vooraf aan te melden via onze website.

Hoogleraar Tine de Moor kijkt recht in de camera.
Hoogleraar Tine de Moor
Mirjam Lens

Meer over Tine de Moor

Prof.dr. Tine De Moor is hoogleraar Social Enterprise and Institutions for Collective Action binnen de vakgroep Business-Society Management aan de Rotterdam School of Management (RSM). Ze staat aan het hoofd van CollectieveKracht. Dat is hét kennisplatform van en voor burgercollectieven uit alle sectoren: van energie tot wonen, van zorg tot voedsel.

In haar vorige aanstelling aan de Utrecht Universiteit begon ze met interdisciplinair onderzoek naar het ontstaan, het functioneren en de evolutie van Instituties voor Collectieve Actie. Ze ontwikkelt nieuwe onderzoeksmethodes en geeft leiding aan verschillende onderzoeksprojecten. Met de ontwikkeling van CollectieveKracht geeft ze een nieuwe impuls aan de kennisuitwisseling tussen wetenschappers en de samenleving.

Logo van Erasmus Trustfonds.

De Rotterdamlezing is sinds 2003 een cadeau van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus Trustfonds (medeorganisator van deze avond) aan de stad. De universiteit zoekt actief verbinding met de stad door te onderzoeken wat er onder haar bewoners leeft en bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. De lezingen hebben altijd een scherp oog voor de meest actuele vragen voor Rotterdam.

TijdProgramma
19:00Inloop
19:30Aanvang Rotterdamlezing
21:15Borrel
22:00Afsluiting

Toegankelijkheid

We streven ernaar om inclusieve, toegankelijke evenementen te organiseren zodat iedereen volledig kan deelnemen. Als je toegankelijkheids- of ondersteuningsvereisten hebt om volledig te kunnen deelnemen, laat het ons dan gerust weten door een e-mail te sturen naar ceremonies@eur.nl.

Vragen

Heb je een vraag of opmerking naar aanleiding van bovenstaande informatie? Stuur dan een bericht naar ceremonies@eur.nl.

Vorige edities

Bekijk de thema's en sprekers van de Rotterdamlezingen in voorgaande jaren

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen