Tentamens

Hieronder vind je per onderwerp meer informatie over het afnemen van tentamens.

Tentamens op Campus Woudestein beginnen op vaste tijden: 09:30 uur, 13:30 uur en 18:30 uur. Je kan 30 minuten voor het begin van het tentamen het Exam Centre betreden.

Alle informatie over tentamenlocaties kun je via Osiris Student ophalen. Je ziet dan in welke zaal en in welk blok je wordt verwacht. Enkele werkdagen voor een tentamen wordt de exacte locatie van dat tentamen via dit kanaal gepubliceerd.

  • Een geldig en fysiek identiteitsbewijs meenemen (paspoort, rijbewijs of ID-kaart).
  • Enkele pennen en potloden, een gum en indien toegestaan een rekenmachine en eventueel een reserve rekenmachine. 
  • Trek geen schoenen met harde zolen aan naar tentamens. Zo ben je je medestudenten niet tot last wanneer je de tentamenzaal betreedt en verlaat. 
  • Schakel mobiele telefoons, horloges en eventuele andere (potentiële) communicatieapparatuur uit voor de aanvang van tentamens en berg ze op in je jas of tas.
  • Zet op ieder vel papier dat je inlevert je naam en studentennummer. 

De fysieke tentamens worden afgenomen in het Exam Centre (S-building). Hier vindt je de plattegrond; het Exam Centre bevindt zich in E 3.

De volledige tentamenregels vind je onderaan de pagina. Hieronder worden enkele van de belangrijkste regels samengevat:

Mobiele telefoons en horloges

De mobiele telefoon dient vanaf de start van het tentamen uitgeschakeld en – niet op het lichaam – opgeborgen te zijn. Gebruik van mobiele telefoons en andere elektronische communicatieapparatuur bij/tijdens (online) tentamens is verboden (tenzij gebruikt als tweede camera). Overtreding van dit lid kan worden aangemerkt als een vermoeden van fraude en ter besluitvorming voorgelegd aan de examencommissie. Horloges (waaronder smartwatches) en digitale draadloze oordopjes zijn niet toegestaan gedurende het tentamen. Ze moeten worden opgeborgen in een tas en uit het zicht zijn voordat de tentamenruimte betreden wordt. 

Toiletbezoek tijdens tentamens

Het is niet toegestaan naar het toilet te gaan in het eerste uur en het laatste half uur van een tentamen, behoudens in bijzondere (medische) omstandigheden, tevoren door de student aangevraagd bij en toegewezen door de examencommissie. Per fysiek tentamen is één toiletbezoek per persoon mogelijk, waarbij per blok aan niet meer dan één persoon gelijktijdig toestemming wordt verleend. Het toiletbezoek dient bij de bloksurveillant te worden aangemeld en diens aanwijzingen dienen te worden opgevolgd. Voorafgaand en gedurende een toiletbezoek kan de surveillant studenten door middel van mobiele detectieapparatuur controleren op het voorhanden hebben van mobiele telefoons/smartwatches. Het (op het lichaam) dragen van mobiele/digitale communicatieapparatuur leidt tot een fraudeaantekening.

Te laat komen

Voor zowel fysieke als digitale tentamens is het tot 15 minuten na aanvang van het tentamen nog mogelijk aan het tentamen te beginnen; daarna niet meer, tenzij surveillant 1 in overleg met de tentamenorganisatie toestemming geeft voor verlate deelname aan het tentamen, als gevolg van aantoonbare ernstige collectieve (verkeers)hinder. Toestemming voor verlate deelname geeft student geen recht op een latere eindtijd van het tentamen. Tegen de beslissing dat vanwege te laat arriveren geen tentamen gedaan kan worden, is geen beroep mogelijk. 

Vragen stellen

Aan het begin van ieder tentamen is tenminste één examinator (docent) minimaal dertig minuten aanwezig in één van de ruimtes waar het tentamen wordt afgenomen. In uitzonderlijke gevallen kan hiervan worden afgeweken, zolang de docent direct bereikbaar is voor overleg (via Microsoft Teams). Het is hiernaast ook, mits ingeschakeld door de faculteit, mogelijk om te communiceren via de chatfunctie in het toetssysteem.

Als je geen geldige legitimatie kan tonen omdat deze is gestolen of is kwijtgeraakt moet je dit tijdig melden via het ESSC of je faculteit.Je moet te allen tijde de aanvraag van de melding kunnen tonen van de instanties zoals de ambassade, de politie of gemeente. Belangrijk is dat je op de dag van afname het tentamen kan maken omdat de surveillant1 over een door de tentamenorganisatie uitgegeven uitdraai van Osiris (met handtekening/stempel) bezit. 

Tentamens en examens worden fysiek op de campus afgenomen. In een heel beperkt aantal uitzonderingen is het voor een klein aantal opleidingen mogelijk een tentamen online (gesurveilleerd via online proctoring) te maken. Dat kan alleen als je minimaal 2 weken voorafgaand aan het tentamen al een verzoek hebt ingediend EN alleen als je verzoek ook is goedgekeurd door de examencommissie van de opleiding. Let op, dit is niet voor alle opleidingen mogelijk. Voor meer informatie raadpleeg je de info van jouw opleiding via de onderstaande links:

Wanneer je verzoek is goedgekeurd en je gaat binnenkort je tentamen online maken, kijk dan hieronder bij 'Downloads' voor verdere instructies en handige tips.

Let op!

Zorg dat je Microsoft 365 (Word en Excel) op je laptop hebt geïnstalleerd en een keer hebt gebruikt, vóórdat je je ProctorExam start. Je kunt de Microsoft 365 applicaties Word en Excel gratis downloaden met je ERNA account via https://portal.office.com. Klik rechts bovenin op ‘Installeren en meer’. Je kunt op deze site meer lezen over het MFA-inlogproces. De uitgebreide handleidingen voor het installeren van de programma's zijn onderaan te vinden bij het kopje 'Downloads'.

Hieronder vind je per onderwerp meer informatie over het aanmelden.

De reguliere aanmeldingsperiode voor alle tentamens binnen de EUR die op Campus Woudestein plaatsvinden begint 26 werkdagen voor het schriftelijk tentamen en eindigt 5 werkdagen voor het tentamen. De aanmelding voor een tentamen verloopt via OSIRIS. De dag waarop het tentamen plaatsvindt, wordt bij het berekenen van de aanmeldingsperiode niet meegeteld. Aanmelden op een bepaalde dag is mogelijk tot 23:59 uur. 

Rekenvoorbeeld reguliere periode:
Als jouw tentamen dus bijvoorbeeld op 31 januari plaatsvindt, loopt de aanmeldingsperiode van dit tentamen van 27 december om 00:01 uur (26 werkdagen voor het tentamen) tot en met 24 januari om 23:59 uur (5 werkdagen voor het tentamen).  

Voor bijna alle reguliere schriftelijke tentamens (en hertentamens) binnen de EUR geldt dat je je alleen binnen de (hierboven genoemde) vastgestelde aanmeldingsperiode via Osiris Student voor tentamens kunt aanmelden. Zodra je je hebt aangemeld, ontvang je altijd een e-mail waarin jouw aanmelding door de universiteit wordt bevestigd. Bewaar deze e-mail totdat jouw resultaat in Osiris bekendgemaakt is. Als je geen bevestigingsmail ontvangt, moet je ervan uitgaan dat je niet voor het tentamen aangemeld bent.

Te laat?

Buiten de aanmeldingsperiode kun je je niet via Osiris Student inschrijven voor tentamens. Neem contact op met je faculteit als je niet bent ingeschreven voor je tentamen of kijk bij aanmelden buiten de aanmeldingsperiode.

  1. Controleer of je als student staat ingeschreven bij de opleiding waaraan je het tentamen wilt afleggen.
  2. Controleer of je als deelnemer staat ingeschreven van het vak waarvoor je het tentamen wilt afleggen.
  3. Lees in de Onderwijs en Examenregeling (OER) van de opleiding waarvoor je het tentamen wilt afleggen wat de officiële spelregels zijn. Controleer daarna in hoeverre je aan deze regels voldoet. Iedere OER bevat een paragraaf of hoofdstuk over (het afleggen van) tentamens.
  4. Als het je toch niet lukt om je tijdens de aanmeldingsperiode in te schrijven voor een tentamen helpen wij je graag! Neem contact op met het ESSC en dan kijken we naar je vraag.

Tijdens de aanmeldingsperiode kun je je ook afmelden voor tentamens. Ook dit regel je gemakkelijk via Osiris Student. Zo voorkom je dat de vermelding "niet opgekomen" in je studentendossier genoteerd wordt bij het vak in kwestie.

Studenten aan de onderstaande faculteiten kunnen zich niet tussentijds afmelden voor schriftelijke tentamens:
- Bachelor- en masterstudenten aan ESL.

Studenten met tijdelijke of structurele vormen van functiebeperking kunnen (binnen redelijk grenzen) gebruik maken van bijzondere faciliteiten. Deze faciliteiten, waaronder aanpassing van tentamenvoorzieningen, vergroten de mogelijkheid tot gelijke kansen op studiesucces. Voor meer informatie over dit onderwerp, bezoek deze webpagina

Allereerst moet je een verzoek indienen bij de examencommissie van de faculteit waarvoor je bent ingeschreven. De examencommissie bepaalt of je op basis van jouw functiebeperking in aanmerking komt voor het afleggen van schriftelijke tentamens in de daarvoor bestemde zalen en voor welke periode de toestemming geldt.  

Als studenten toestemming hebben om in de daarvoor bestemde zalen tentamens te mogen afleggen, dan worden ze na inschrijving in Osiris automatisch aangemeld voor deze zalen. 

Let op: bij een verlate aanmelding tot twee werkdagen voor een tentamen kun je nog gebruik maken van de extra faciliteiten. Wanneer de verlate inschrijving binnen de twee werkdagen voor een tentamen of op de dag van het tentamen valt, dan vervalt het recht op extra tentamenfaciliteiten.

Tentamens voor studenten met een functiebeperking vinden plaats in aparte zalen op Campus Woudestein. Meer informatie vind je op Osiris Student.

De aanvangstijd in de aparte zalen voor studenten met een functiebeperking is gelijk aan die van de reguliere tentamens. De eindtijd is een half uur later dan de reguliere tentamens.

De tentamenregels rondom de afname van tentamens in de daarvoor bestemde zalen voor studenten met een functiebeperking zijn identiek aan de reguliere tentamenregels. 

Wanneer je toestemming hebt om in een aparte zaal tentamens te maken, kun je geen tentamen afnemen in een andere zaal. Er kunnen geen twee plaatsen worden gereserveerd.

De examencommissie van een opleiding of faculteit stelt de regels van tentamens vast. De commissie publiceert de regels bij voorkeur in de Regels en Richtlijnen of als onderdeel van het Onderwijs en Examenreglement (OER). Er zijn met de examencommissies algemene afspraken gemaakt over de regels met betrekking tot de orde tijdens tentamens, de zogenaamde tentamenregels. Zo wordt er verzekerd dat alle tentamens van de EUR op een vergelijkbare manier worden afgenomen. Je kunt de tentamenregels hier downloaden.

Bij het afgelasten van tentamens vanwege extreem slechte weersomstandigheden valt te denken aan een zeer zware storm, ijzel of hevige sneeuwval. Situaties waardoor het in de regio Rijnmond erg gevaarlijk is om de straat op te gaan, lange files ontstaan, treinverkeer ontregeld raakt met als gevolg dat tentamens ernstig ontregeld raken, doordat veel studenten niet of veel te laat bij het tentamen arriveren. De praktijk leert dat in dergelijke situaties verwarring optreedt als tentamens toch doorgaan en ook als tentamens worden afgelast.

Leidend principe is dat tentamens niet doorgaan als het KNMI een weeralarm (code rood) geeft voor de Regio Rijnmond in de aanloop naar een of meer tentamens. Tentamens worden niet afgelast vanwege een KNMI pre-alarm (code geel en code oranje). Weer- of verkeersalarm door andere organisaties dan het KNMI leiden niet tot afgelasting van tentamens. 

De afgelasting - geldende voor het tentamen op de EUR-campus/externe locatie, maar ook voor het tentamen dat wordt afgenomen via online proctoring – wordt via Osiris Student bekend gemaakt. In Osiris wordt namelijk de zaalindeling verwijderd waardoor de student via Osiris Student geen afname locatie/zaal meer ziet. Waar mogelijk ontvangen de studenten een mail of een sms over de afgelasting. Als het CvB al een overall nieuwsbericht heeft gepubliceerd, vervalt de berichtgeving via de andere kanalen. De zaalindeling in Osiris zal wel worden verwijderd.

Het afgelasten van tentamen(s) vanwege een (ver)storing of calamiteit betekent ook dat zo snel mogelijk een nieuwe datum moet worden vastgesteld. De faculteit (opleidingsmanagement en/of examencommissie) neemt hiertoe het initiatief en overlegt met het onderwijsbureau (roosteraar) van de betreffende opleiding(en) en eventueel de docent(en) over de beschikbare termijn. Hierna wordt z.s.m. contact opgenomen met de tentamenorganisatie en wordt er samen naar een geschikt moment/ruimte gezocht.  De nieuwe datum ligt in principe maximaal twee weken na de oorspronkelijke tentamendatum. Om zo goed mogelijk te kunnen plannen is het van belang dat faculteiten structureel naar studenten communiceren dat ze gedurende tentamenperioden beschikbaar moeten zijn en daarmee dus eventuele vakanties nemen op eigen risico. De nieuwe datum wordt door de betreffende faculteit (roosteraar) en door de tentamenorganisatie gecommuniceerd via de reguliere kanalen.

Heb je een klacht over een tentamen en/of de gang van zaken tijdens de afname van een tentamen? Dan kun je via de pagina Rechtspositie meer informatie vinden over het indienen van een klacht.

Griep en/of pandemie

Check de website van de Rijksoverheid voor meer details: 

We verwachten een verantwoordelijke en professionele houding van studenten, die de richtlijnen van het RIVM volgen en niet deelnemen aan tentamens op de campus als ze dusdanig ziek zijn.

ASK Erasmus

Find your answer

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen