Geschiedenis

Terugblikken om vooruit te kijken
Geschiedenisstudent op campus

Is deze studie iets voor jou?

Ben jij benieuwd wat de moderne geschiedenis sinds 1500 ons kan leren over hedendaagse politiek, economie, cultuur en sociale verhoudingen? Dan is de Bachelor Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam de studie die bij jou past!

Belangrijkste Feiten & Cijfers

Type
Bachelor
Diploma
BA
Vorm
Fulltime
Voertaal
Nederlands
Tijdsduur
3 jaren
Studiepunten (EC)
180
Startdatum
September
Aanmelddeadline (EEA)
1 mei
Bekijk alle

Het studieprogramma in het kort

  • Bestudeer de moderne geschiedenis vanaf 1500, met een internationale focus op de laatste 200 jaar;
  • onderzoek het verleden om antwoord te krijgen op maatschappelijke vragen die de politiek, de media of de burger nu bezighouden;
  • ontdek sociale, culturele, economische en politieke ontwikkelingen en leer de link te leggen tussen toen en nu;
  • belicht de geschiedenis vanuit langetermijnperspectief aan de hand van overkoepelende thema’s zoals: migratie, sociale ongelijkheid, populaire cultuur en internationale conflicten;
  • vanwege het internationale karakter van de opleiding worden alle hoorcolleges en de literatuur in het Engels aangeboden. Maar alle tentamens en opdrachten mogen in het Nederlands gemaakt worden.

Het eerste jaar is hetzelfde voor alle studenten. Je maakt kennis met geschiedenis vanuit een internationaal perspectief, je gaat zelf aan de slag met teksten uit het verleden en leert hoe geschiedenis als een sociale wetenschap kan bijdragen aan het begrijpen van hedendaagse maatschappelijke uitdagingen. In het tweede en derde jaar kan je jouw bachelor personaliseren door het kiezen van een focus area en het volgen van een minor in combinatie met een stage of studeren in het buitenland.

Waarom deze studie

''In deze bachelor zoek je naar antwoorden in het verleden.''

Bachelor Geschiedenis volgens Kris

Studie in cijfers

Studenttevredenheid Studenten geven ons 3.9 sterren voor deze studie.
138
Aantal eerstejaars Het aantal studenten in het eerste jaar.
6-12u
Contacturen eerstejaars Aantal uur aangeboden per week
Bekijk alle

Meer weten? Ontmoet ons hier

Studenten die elkaar ontmoeten

Kom alles te weten over deze opleiding op één van onze (online) evenementen.

Bekijk al onze evenementen

Carrièremogelijkheden na je studie

Na het afronden van deze bachelor ben je méér dan klaar voor een carrière als historicus. Je bent door je analytische houding breed inzetbaar en kunt in verschillende banen aan de slag. Niet alleen als onderzoeker of in het onderwijs, maar ook bij de overheid, grote bedrijven, culturele instellingen of de media.

Bekijk jouw toekomst

Wat vinden onze studenten?

Iris Groenendijk

Iris Groenendijk - Bachelor student Geschiedenis

Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit is niet alleen leuk en interessant, maar ook op de praktijk gericht!
Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit is niet alleen leuk en interessant, maar ook op de praktijk gericht!

Unieke opzet

Ik heb zelf lang gedaan over het maken van mijn studiekeuze. Van geneeskunde tot rechten, alle opties heb ik wel een keer bekeken. Na lang twijfelen heb ik uiteindelijk voor de Bachelor Geschiedenis gekozen met de simpele reden dat de studie mij heel leuk leek. De Erasmus Universiteit sprak mij aan vanwege de unieke opzet met thematische vakken waarin de focus ligt op moderne en globale geschiedenis vanaf het jaar 1500. Hierdoor ga je niet weer alle tijdvakken af zoals op de middelbare school en is er meer afwisseling. Zo zijn er vakken met een filosofische, sociologische of economische invalshoek waardoor je ook over die wetenschappen wat leert. 

Leerzaam én gezellig 

Net zoals veel van mijn medestudenten vond ik geschiedenis altijd al interessant. Door deze gemeenschappelijk interesse en de kleinschaligheid van de opleiding was het voor mij makkelijk om nieuwe vrienden te maken. De werkgroepen zijn naast leerzaam dan ook vaak gezellig. Verder vind ik Rotterdam de beste plaats om te studeren omdat er veel te doen is, ook naast het studentenleven.

Praktische vaardigheden 

Gelukkig is de opleiding aan de Erasmus Universiteit niet alleen leuk en interessant, maar ook op de praktijk gericht. Je leert veel praktische vaardigheden zoals onderzoek doen en schrijven en je hebt de mogelijkheid om in je derde jaar een stage te lopen. Dus mocht iemand je toevallig de vraag stellen; ja, de carrièremogelijkheden na de studie geschiedenis zijn veel breder dan alleen het onderwijs. 

Anniek Baartmans

Aniek Baartmans - Bachelor student Geschiedenis

De bachelor Geschiedenis richt zich niet alleen op West-Europa, zoals vaak op middelbare scholen wordt gedaan. Niet de Europese cultuur, westerse ideeën en theorieën benadrukken, maar met een wereldlijke blik de geschiedenis onderzoeken.
Portretfoto Aniek Baartmans
De bachelor Geschiedenis richt zich niet alleen op West-Europa, zoals vaak op middelbare scholen wordt gedaan. Niet de Europese cultuur, westerse ideeën en theorieën benadrukken, maar met een wereldlijke blik de geschiedenis onderzoeken.

Ik vond het erg lastig om de juiste studiekeuze te maken en heb daarom eerst een tussenjaar genomen. Door corona kregen de meesten studenten online les en het leek mij erg vervelend om op deze manier te starten met mijn opleiding. Ik ben altijd al dol geweest op geschiedenis en lezen en schrijven. Toen ik op de open dag bij de bachelor Geschiedenis ging kijken, wist ik dat dit de bachelor voor mij was.

Een internationale aanpak

De studie richt zich niet alleen op West-Europa, zoals vaak op middelbare scholen wordt gedaan. In de bachelor Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit wordt met een niet-eurocentrische blik naar de geschiedenis gekeken: niet de Europese cultuur, westerse ideeën en theorieën benadrukken, maar met een wereldlijke blik de geschiedenis onderzoeken. Het allereerste vak heet dan ook ‘globale geschiedenis.’ De verschillende perspectieven zorgen vaak voor interessante discussies in de les.

Moderne benadering

Daarnaast is de studie gericht op moderne geschiedenis vanuit een langetermijnperspectief. Je zoekt in het verleden naar oorzaken voor hedendaagse maatschappelijke kwesties. De connectie met het heden maakt de lesstof erg boeiend. Deze moderne benadering is wat Geschiedenis aan de Erasmus Universiteit uniek maakt.

Kleinschalig

Wat mij erg aansprak is de kleinschaligheid van de bachelor Geschiedenis. Aan het begin van mijn eerste jaar heb ik deelgenomen aan de Eurekaweek, waar ik mensen uit verschillende jaren heb ontmoet. Daar spreek ik nog veel mee af. Door de kleinschaligheid van de bachelor leer je makkelijk mensen kennen en maak je snel vrienden met je medestudenten. Het gebeurt dan ook vaak dat ik na de les met een groepje iets ga drinken of samen studeren in de bibliotheek. Er is in ieder geval geen gebrek aan gezelligheid!

Portretfoto Aniek Baartmans

Kris Verdonk

Student Geschiedenis

Elke week leer ik weer nieuwe dingen en wordt mijn algemene kennis over de geschiedenis groter. Daardoor is mijn vermogen om kritisch na te denken over de maatschappij waar we in leven toegenomen.
mannelijke student in gestreept overhemd met blond haar lacht in de camera
Elke week leer ik weer nieuwe dingen en wordt mijn algemene kennis over de geschiedenis groter. Daardoor is mijn vermogen om kritisch na te denken over de maatschappij waar we in leven toegenomen.

De bachelor geschiedenis in Rotterdam was voor mij een snel gemaakte keuze door de interesse en nieuwsgierigheid die het bij mij opwekte. Deze interesse is alleen nog maar groter geworden naarmate ik begon aan de bachelor en deel uitmaakte van de hoorcolleges en werkgroepen.

Een andere kijk op geschiedenis

Voornamelijk de diverse kijk op de geschiedenis sluit goed aan bij het verwachtingspatroon dat ik had. Deze diversiteit zit hem in de verschillende bronnen die gebruikt worden om een andere kijk op de geschiedenis te krijgen.

Hedendaagse kwesties

Daarbij horen ook discussies in de werkgroepen waarin de geschiedenis wordt gelinkt aan hedendaagse kwesties. Elke week leer ik op deze manier weer nieuwe dingen en wordt mijn algemene kennis over de geschiedenis groter. Daardoor is mijn vermogen om kritisch na te denken over de maatschappij waar we in leven ook toegenomen. Juist deze kwaliteit is erg bruikbaar voor het leven na de studie.

Studentenstad Rotterdam

Persoonlijk is de stad Rotterdam voor mij een mooie toevoeging aan het studentenleven. Ik woon zelf niet op kamers, maar de goede openbaar vervoer verbindingen zorgen ervoor dat ik mij makkelijk door de stad kan bewegen. Hierdoor is het voor mij nog wel mogelijk om bijvoorbeeld buiten de lessen te genieten van het sociale leven dat de studie met zich meebrengt.

mannelijke student in gestreept overhemd met blond haar lacht in de camera

Julia van der Plas

Julia van der Plas - Student Geschiedenis

Na een halfjaar Economie ben ik geswitcht naar Geschiedenis. Hetgeen wat ik simpelweg echt interessant vond. Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb, nu heb ik plezier in mijn studie!
Portretfoto van Julia van der Plas
Na een halfjaar Economie ben ik geswitcht naar Geschiedenis. Hetgeen wat ik simpelweg echt interessant vond. Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb, nu heb ik plezier in mijn studie!

Ik had nooit gedacht dat ik studeren zo leuk kon vinden. Hoewel ik nog geen idee had wat ik later wilde worden, verwachtte ik op de middelbare school dat ik zo snel mogelijk klaar wilde zijn met leren. Hierdoor had ik moeite met mijn studiekeuze. Geschiedenis vond ik altijd al een leuk vak, maar ik had er niet over nagedacht om dat ook te gaan studeren. Na een half jaar economie ben ik geswitcht naar Geschiedenis. Hetgeen wat ik simpelweg echt interessant vind. Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. Nu heb ik plezier in mijn studie!

Nog steeds weet ik niet welke kant mijn carrière op gaat. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Daarom heb ik bewust voor de Erasmus Universiteit Rotterdam gekozen, in plaats van Geschiedenis aan een andere universiteit. Het grote verschil met andere universiteiten is dat de geschiedenis in Rotterdam thematisch wordt behandeld, in plaats van door de tijd heen. Daarbij wordt er kritisch naar de geschiedenis gekeken, waardoor er ook minder voordehandliggende onderwerpen worden behandeld. Hierdoor kon ik in mijn tweede jaar gemakkelijk een richting kiezen die aansluit bij mijn interesses en zal ik uiteindelijk een baan vinden die ik leuk vind.

Dat je in het eerste jaar 60 studiepunten moet halen, vond ik wel spannend. Maar ik heb ervaren dat dit helemaal niet zo lastig is als je de studie leuk vindt. Daarbij is er veel hulp wanneer je het studeren wat lastiger vindt. Dus laat dat je vooral niet tegenhouden!

Portretfoto van Julia van der Plas

Sacha van Mil

Sacha van Mil - Student Geschiedenis

De manier waarop geschiedenis benaderd wordt op de Erasmus Universiteit is de reden waarom ik hier ben gaan studeren. Geschiedenis wordt hier echt gezien als een sociale wetenschap. Het is niet alleen maar het onthouden van historische gebeurtenissen, maar er worden ook echt theorieën losgelaten.
De manier waarop geschiedenis benaderd wordt op de Erasmus Universiteit is de reden waarom ik hier ben gaan studeren. Geschiedenis wordt hier echt gezien als een sociale wetenschap. Het is niet alleen maar het onthouden van historische gebeurtenissen, maar er worden ook echt theorieën losgelaten.

Zolang ik me kan herinneren, heb ik al een interesse in geschiedenis. Op de middelbare school las ik de geschiedenisboeken altijd al van tevoren, en heb ik als havist ook examen gedaan in dit vak.

Van de havo naar de universiteit
In dit vakgebied zijn er weinig mogelijkheden met alleen een Havodiploma, daarom heb ik eerst andere studies geprobeerd die toch niet goed bij mij paste. Overstappen naar de universiteit leek vrij intimiderend maar uiteindelijk besloot ik toch om via een HBO-propedeuse naar de universiteit te gaan. Achteraf heb ik hier helemaal geen spijt van en zou ik willen dat ik dit eerder had gedaan. Daarom zou ik havisten zeker willen aanraden om deze sprong te wagen, je weet het nooit als je het niet hebt geprobeerd.

Geschiedenis als sociale wetenschap
De manier waarop geschiedenis benaderd wordt op de Erasmus Universiteit is de reden waarom ik hier ben gaan studeren. Geschiedenis wordt hier echt gezien als een sociale wetenschap. Het is niet alleen maar het onthouden van historische gebeurtenissen, maar er worden ook echt theorieën losgelaten. Zoals bij het vak Rethinking History 1, waarbij het doel is om na te denken over geschiedenis als begrip en te overwegen welke rol dit speelt in de samenleving.

Na het eerste jaar volg je het grootste deel van de studie aan de hand van een focus area. Door mijn interesse in politiek, heb ik gekozen voor de focus area International Relations. Zelf kijk ik vooral erg uit naar de uitwisselingsmogelijkheden in het derde jaar met andere universiteiten wereldwijd.

Deze bruisende studentenstad biedt je kunst en cultuur, uitgaansleven, verenigingen, sportclubs en meer om je studentenleven nóg leuker te maken.

Ontdek Rotterdam
Wordt Rotterdam jouw nieuwe thuishaven?

Een studie kiezen is knap lastig! Twijfel je nog over deze studie en wil je overzicht hebben? Ontvang een overzichtelijke digitale brochure van deze opleiding.

Brochure aanvragen
Nog niet helemaal zeker over je keuze? Vraag een brochure aan!

Is dit jouw studie?

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen