Nederlands Staatsexamen II (NT2)

Heb je de Nederlandse taal nodig voor een inburgeringstraject en is het jouw doel om het Staatsexamen II te behalen? Of wil je werken aan het verhogen van jouw Nederlandse taalvaardigheid? Het LTC helpt je graag op weg! Het volledige aanbod Nederlands voor cursisten met een academische achtergrond (hbo/wo) vind je hier:

Voor inschrijving is een intake verplicht. Het TTC organiseert intakes op van tevoren vastgestelde data, vier keer per jaar. De exacte data worden per periode op de website gepubliceerd, maar het is goed om te weten dat de intakes elk jaar plaatsvinden in juli-augustus, oktober-november, februari-maart en mei-juni.

Een intake bestaat uit een leerbaarheidstoets en een gesprek met een docent. Het resultaat van de intake wordt per e-mail gecommuniceerd. Als jouw huidige niveau niet aan onze eisen voldoet, zullen we jou doorverwijzen naar een ander instituut. Tenminste een week voor start van de cursus, krijg je meer informatie toegestuurd per e-mail.

Zorg dat je tijdens de intake de volgende papieren bij je hebt:

 • Paspoort of ID-kaart;
 • De meest recente brief van DUO waarin staat vermeld wanneer jouw DUO-lening eindigt en wat de huidige status van de lening is;
 • Een certificaat (als je dat hebt) waarop jouw huidig niveau van het Nederlands staat vermeld.

Vier keer per jaar start het TTC intensieve Nederlandse taalcursussen voor anderstaligen met een academische achtergrond (hbo/wo). Deze cursussen bereiden je voor op het Staatsexamen II. Met name in de cursussen B1.2 en B2.2, krijg je examentraining voor het Staatsexamen II.

Als je je wilt inschrijven voor een cursus moet je eerst een intake doen. Op basis van het resultaat van jouw intake zal je door het TTC ingeschreven worden voor de cursus waarvoor jij in aanmerking komt. Voor de start van de eerste les krijg je een cursuscontract dat je moet tekenen, samen met een rooster en een cursushandleiding. Het TTC zal de factuur van de cursus direct bij DUO of UAF indienen. Naast deze opties is het mogelijk om zelf voor de cursus te betalen.

In elke cursus wordt gewerkt aan de verbetering van alle taalvaardigheden (Lezen, Luisteren, Schrijven en Spreken). Elke cursus wordt afgesloten met een examen. Alleen als je voldoende gevorderd bent voor alle taalvaardigheden word je toegelaten tot een vervolgcursus. Na elke cursus wordt door het LTC bekeken of je klaar bent voor een vervolgcursus.

Om goed voorbereid te zijn op het Staatsexamen II, moet je het Nederlands beheersen op niveau B2, volgens de niveaus van het Common European Framework (CEF). Je kunt dit bereiken door deel te nemen aan een serie opeenvolgende cursussen:

Level A1-A2

3 maanden, 27 lessen
3 lesdagen van 2,5 uur per week
67,5 uur in totaal + 90 uur zelfstudie

Level A2-B1.1

3 maanden, 27 lessen
3 lesdagen van 2,5 uur per week
67,5 uur in totaal + 90 uur zelfstudie

Level B1.1-B1.2
& Staatsexamentraining

3 maanden, 27 lessen
3 lesdagen van 2,5 uur per week
67,5 uur in totaal + 90 uur zelfstudie

Level B1.2-B2.1

3 maanden, 27 lessen
3 lesdagen van 2,5 uur per week
67,5 uur in totaal + 90 uur zelfstudie

Level B2.1-B2.2
& Staatsexamentraining

3 maanden, 27 lessen
3 lesdagen van 2,5 uur per week
67,5 uur in totaal + 90 uur zelfstudie

Praktische informatie

 

 • Onze cursussen zijn alleen toegankelijk voor mensen met een academische achtergrond (hbo/wo);
 • Een goede kennis van het Engels (luisteren en spreken) is nodig om instructies tijdens de les te kunnen volgen;
 • Een intake is verplicht en bestaat uit een test en een gesprek met een docent. Als je je wilt inschrijven voor een intake, maak dan een afspraak via het rooster op de website;
 • Als je huidige niveau niet aan onze eisen voldoet, zullen we je doorverwijzen naar een ander instituut;
 • Betaling via DUO is mogelijk;
 • Cursusmaterialen zijn bij de cursusprijs inbegrepen;
 • Alle studenten worden voorzien van een ERNA-account waarmee zij kunnen inloggen op het wifi-netwerk op de Woudestein campus. Bovendien kunnen alle studenten gebruikmaken van de zelfstudieplekken (en computers) op de Woudestein campus;
 • Alle lessen vinden overdag plaats op de Woudestein campus. 
 • Als de docent ziek wordt, zal het TTC een andere docent vragen de les te verzorgen;
 • Als lessen geannuleerd worden door onverhoopte omstandigheden, zullen ze aan het eind van het rooster worden toegevoegd. Let erop dat cursussen later kunnen eindigen dan gepland;
 • Aan het eind van de cursus ontvang je een certificaat met je resultaten, mits je afwezigheid tijdens de lessen 20% of minder is geweest;
 • Als er een reden is om te laat te komen of in geval van ziekte, moet de docent daar tijdig van op de hoogte worden gebracht;
 • Als je meer dan 20% procent van de lessen mist, mag je niet deelnemen aan het afsluitende examen;
 • De lessen starten op de genoemde dagen en tijden. Deelnemers moeten op tijd zijn voor de lessen;
 • De kosten voor inschrijving voor het Staatsexamen II zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen.

Wij organiseren vier keer per jaar, in oktober-december / januari-maart / april-juni / juli-september de cursussen Nederlands ter voorbereiding op Staatsexamen II. 
Lessen worden drie keer per week op maandagen, woensdagen en vrijdagen op vaste tijden ingepland.

 • 09.30 – 12.00 uur
 • 12.30 – 15.00 uur
 • 15.30 – 18.00 uur

Level A0-A1€ 1135,-
Level A1-A2

€ 1135,-

Level A2-B1.1€ 1135,-
Level B1.1-B1.2€ 1135,-
Level B1.2-B2.1€ 1135,-
Level B2.1-B2.2€ 1135,-

 

Annulering door de student:

 • Alleen schriftelijke annuleringen worden geaccepteerd (nt2@eur.nl)
 • Annuleringen tot aan 7 dagen voor de startdatum van de cursus: annuleringskosten € 40,- De annuleringskosten kunnen niet via DUO worden betaald.
 • Annulering binnen 6 dagen voor de startdatum van de cursus: annuleringskosten 50% van het cursusbedrag.

Annulering door het Language & Training Centre:

 • Het LTC heeft het recht de cursus te annuleren voor de startdatum
 • In gevallen waar het LTC de cursus annuleert, wordt het volledige cursusgeld geretourneerd.

Voor meer informatie of vragen over de Nederlandse NT2 cursussen op de Erasmus Universiteit Rotterdam, kan je contact opnemen via:

 • E-mail: nt2@eur.nl
 • Telefoonnummer: 010-4081995 (woensdag en donderdag
  van 10.00-12.00 uur en 14.00-16.00 uur)

Over taalbuddy’s
Studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit helpen NT2-cursisten met het oefenen van de Nederlandse taal. Deze groep bestaat voornamelijk uit vluchtelingen die naar het Staatsexamen II toewerken. Door wekelijks een uur samen Nederlands te spreken kunnen cursisten oefenen met het spreken en luisteren van de taal. Daarbij maken zowel taalbuddy als cursist op een informele manier kennis met een andere cultuur.

Aanmelden als taalbuddy
Alle studenten, medewerkers en alumni van de Erasmus Universiteit kunnen zich aanmelden als taalbuddy. We zijn op zoek naar taalbuddy’s voor wie Nederlands (of soms Engels) de eerste taal is. Cursisten vragen een taalbuddy aan en krijgen iemand toegewezen op basis van gemeenschappelijke interesses of studie en het beschikbare aanbod. De cursisten die deze cursus volgen spreken allemaal Engels. Ze hebben vaak al gestudeerd of waren bezig met een studie in hun land van herkomst. De leeftijd van de cursisten varieert van 18 tot 35+. Je bent gemiddeld één uur in de week kwijt aan het taalbuddy zijn.

Voor NT2-cursisten
Cursisten die bij het Language & Training Centre een NT2-cursus volgen of deelnemen aan het Voorbereidend Jaar Erasmus kunnen aanmelden voor een taalbuddy. Daarna neemt het Language & Training Centre contact op wanneer er een taalbuddy beschikbaar is. Vervolgens is het aan de cursist en taalbuddy om samen afspraken te maken. 

Het was een genoegen om de lessen van de Erasmus Universiteit te volgen. Ik hoop dat er in de nabije toekomst aanvullende cursussen zullen worden gegeven om de Nederlandse taal te versterken. Vorige week hebben mijn kinderen examen gedaan op de middelbare school, ik heb ze veel kunnen helpen, zodat ik Google Translate niet hoefde te gebruiken. Hierdoor gingen mijn kinderen weer geloven in mijn kunnen en dit was de grootste prestatie die ik heb behaald in deze taalcursus Nederlands.
 • Blik Op Werk

  Blik op werk Keurmerk

  Het LTC is sinds 2016 een ‘Blik op werk’ gecertificeerde aanbieder van taalintegratie cursussen. Het ‘Blik op werk’ keurmerk is een garantie van kwaliteit en betrouwbare levering van diensten. DUO verstrekt alleen leningen als je een taalcursus volgt bij een instituut met een Blik op Werk keurmerk.

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen