De Rotterdam Lezing

De Rotterdam Lezing wordt sinds 2003 jaarlijkse georganiseerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Rotterdam Lezing is een cadeau van de universiteit aan de stad. De Rotterdamlezingen hebben altijd een scherp oog voor de meest actuele vragen voor Rotterdam. Met de Rotterdam Lezing wil de EUR kennis overbrengen over deze vraagstukken en inspiratie bieden bij het nadenken over oplossingen. In de 16e editie boog Derk Loorbach zich over het thema 'armoede'.

Rotterdamlezing

16e Rotterdamlezing door Derk Loorbach

Een terugblik in foto's

Bekijk de foto's van de Rotterdamlezing 2018.

Derk Loorbach

"Innovaties die relatief duur zijn, kunnen wel de kloof tussen arm en rijk verkleinen."

Derk Loorbach in het AD

Lees het interview

Zichtbare en onzichtbare armoede in Rotterdam

Rotterdam is van oudsher een stad van aankomst en opbouw. De grote sociaaleconomische uitdagingen die hiermee gepaard gaan laten zich steeds vaker vangen onder de noemer ‘armoede’. Een grote groep Rotterdammers heeft hiermee te maken: lage inkomens en hieraan gerelateerde ‘onzichtbare’ vormen van armoede, zoals energie-, zorg- en mobiliteitsarmoede. Deze problematiek is hardnekkig, hangt nauw samen met sociale en fysieke omgeving, en heeft een direct effect op gezondheid en levensverwachting.

Om zulke hardnekkige problematiek te doorbreken pleit Derk Loorbach in Armoede uitgesloten voor een radicale breuk met de dure, bureaucratische en geïnstitutionaliseerde aanpak van armoede, schulden en werkeloosheid. Deze houdt maatschappelijke uitsluiting in stand en heeft de afgelopen jaren geen noemenswaardig positief effect gehad. Loorbach wil inzetten op het reduceren van de onderliggende fysieke en sociaaleconomische veroorzakers van armoede via duurzame mobiliteit, energietransitie in de gebouwde omgeving, een gezonde leefomgeving en gezonde leefstijlen.

Zijn onorthodoxe en concrete oplossingen als gratis energiezuinige koelkasten een antwoord op de groeiende kloof in Rotterdam? Biedt fietsles op Zuid een weg uit de armoede? Helpen lokale voedselcollectieven en meer groen in de wijken zorgkosten te verlagen?  

De opening van de Rotterdamlezing wordt verzorgd door burgemeester Aboutaleb en collegevoorzitter Kristel Baele. Tevens wordt het thema van het aankomende 105-jarig bestaan van de Erasmus Universiteit Rotterdam bekend gemaakt. 

De gemeentelijke ombudsman mr. Anne Mieke Zwaneveld zal een eerste reactie geven gevolgd door een discussie met de zaal.

Moderator: Geert Maarse

Over Derk Loorbach

Prof. dr. Derk Loorbach is directeur van Drift en bijzonder hoogleraar Sociaal-economische Transities aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Loorbach was dit voorjaar een van de twee verkenners bij de coalitievorming in Rotterdam.

Organisatie

Deze Rotterdam Lezing wordt vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam georganiseerd door Erasmus Magazine, Erasmus School of Social and Behavioral Sciences en Studium Generale en wordt mede mogelijk gemaakt door het Erasmus Trustfonds en 105 jaar EUR – Science meets city. De Rotterdam Lezing wordt mede mogelijk gemaakt door Erasmus Trustfonds.

Vorige edities

Bekijk de thema's en sprekers van de Rotterdamlezingen in voorgaande jaren.