Terug naar de EUR & Dieslunch

8 november 2017

Impressies van de GO-Terugkomdag, tijdens de EUR-Diesviering

Tijdens de Diësviering van de EUR, op 8 november jl., stond 's morgens voor de Gepensioneerden en Oud-medewerkers in het kader van hun jaarlijkse "Terugkomdag" een bezoek aan de geheel gerenoveerde Universiteitsbibliotheek op het programma.

Dit bezoek werd voorafgegaan door enkele minicolleges over onderwerpen zoals De bibliotheek als onderwijsservicedienst en als ontmoetingsplaats (Matthijs van Otegem, universiteitsbibliothecaris en Gert Goris), academische vaardigheden en on-line onderwijs (Gusta Drenthe), hoe manage je onderzoeksgegevens (Rob Grim) en Research Intelligence (Judith Gulpers).

Dit geheel werd een interessante, bonte mengeling van (herkenbare) nieuwe feiten en oude plekken. De UB is nog steeds een studieus en sociaal middelpunt voor de student van vandaag, en al lang niet meer enkel het uitleenservicepunt van boeken. Officieel "helpt de UB bij het creëren en het verspreiden van kennis en wordt steeds meer "de contentmanager van de EUR". Voertaal: engels.

Inofficieel is de UB gewoon een goed-geoutilleerde studieplek naast een gezellig ontmoetingscentrum, waar men in de stiltecentra zich de kennis eigen kan maken, en daarbuiten zijn meegenomen lunch kan verorberen. De UB is grotendeels maar niet volledig gedigitaliseerd (200.000 boeken zijn uit het zicht verdwenen steeds verder geïnternationaliseerd, met (ondanks een krimpend budget) de focus op de gebruiker: vnl. de student, en voorts aio's, jonge researchonderzoekers en al het overige wetenschappelijk personeel. Met zo'n 30.000 uitleningen per jaar.

Er zijn momenteel 900 studieplekken gecreëerd (de EUR kent zo'n 28.000 ingeschreven studenten en 3000 medewerkers), met nagenoeg voor de laptop van iedere student een stopcontact. Met zijn/haar laptop (aangevuld met zijn/haar studieboeken) zoekt de student heden ten dage binnen de universiteit zijn eigen weg tussen hoorcolleges, werkgroepen, zelfstudie die van universiteitswege zo goed mogelijk gefaciliteerd wordt. 

Want niet alleen binnen de UB, zelf niet enkel meer binnen de EUR-gebouwen, maar overal ter wereld, "waar wifi is" en kennis on-line beschikbaar is, kan deze binnengehaald en door de aangeslotenen zich eigen gemaakt worden!

De UB oogt als een doelmatige maar tevens gezellige plek om er te vertoeven of te studeren, medestudenten of collega's te ontmoeten, met zelfs een aantal luie ligstoelen, bij een aangename lichtval (nog meer daglicht dan voorheen), goed bereikbaar door "luie" trappen en draaideuren ook op straatniveau, met toch vrij centraal de belletrie en overige werken van het Rotterdams Leeskabinet (Roman Koot) in het zicht, en met, zoals vanouds, zicht op "Kunst", zoals "in de kelder" een op werk van Vincent van Gogh geënt tegeltableau.

De UB - kortom - geschikt gemaakt voor de toekomst! Een academische belofte of termijn!

 

Edmond Jaspar

Bekijk hier de foto's

Terugkomdag & dieslunch 2017

Terugkomdag & dieslunch 2017

1/14
2/14
3/14
4/14
5/14
6/14
7/14
8/14
9/14
10/14
11/14
12/14
13/14
14/14

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen