Impressie Academisch Erfgoed op de Dies Natalis 2022

8 november 2022
Centennial Room

Werkgroep GO-EUR. Fotografie: Arie Kers en Marita Beukers

Zo’n 55 mensen woonden dit programma in de Senaatszaal bij. Sinds het eeuwfeest gaat de universiteit serieuzer om met haar erfgoed en wordt er letterlijk ‘werk’ gemaakt van het vergaren, archiveren en toegankelijk maken van erfgoederen uit de ruim 100-jarige geschiedenis: van voorwerpen tot foto’s.

Na een kort woord van welkom van rector prof Annelien Bredenoord - die alvast een voorproefje gaf van de officiële Dies Natalis in de namiddag - was het eerste woord aan Roman Koot, bibliothecaris van het Rotterdams Leeskabinet en tevens belast met Bijzondere Collectes en Academisch Erfgoed. Hij schetste de actuele ontwikkelingen; gelukkig is er tegenwoordig budget en menskracht - na alle voorwerk vooral sinds het eeuwfeest door Cora Boele, zie hierna.

Roman Koot

Enkele highlights uit de toespraak van Roman die het erfgoed omschrijft als het institutional memory van de instelling, waaraan het zijn identiteit ontleent.

Op de publiek toegankelijke database van de Universiteitsbibliotheek is al veel terug te zien en te lezen, zoals oude jaargangen van Quod Novum, portretten van hoogleraren, historische voorwerpen, etc - voor zover copyright dat toestaat…

Voorbeelden van Bijzondere collecties zijn – uiteraard - de collectie Tinbergen, maar recentelijk ook die van prof. Bootsma (hoogleraar celbiologie, overleden in 2020), aangedragen door zijn nabestaanden maar nog niet geordend. Een ander archief is dat van 50 jaar Rotterdam School of Management.

Roman Koot vroeg de aanwezigen ook zelf na te denken of hetgeen zij bezitten zou kunnen worden aangemerkt als universitair erfgoed.

Voor contactadres e.a. zie de diapresentatie van Roman Koot (zie pdf hieronder).

Arie Kers

Herman Gerritsen

Herman Gerritsen etaleerde de opbouw van het Nederlands Economisch Penning Kabinet, ontstaat begin jaren ‘60 geïnitieerd door NHH-alumnus dr. Groeneveld Meijer en inmiddels een collectie van 2600 penningen!

Er is een grote variëteit in penningen (erepenningen, verdienstepenningen enz) die vaak letterlijk de sporen dragen van de (kunst)periode waarin ze werden ontworpen. Zeker, een eeuw geleden was het uitreiken van een penning populairder dan tegenwoordig, maar toch, penningen ze worden nog steeds uitgereikt, ook aan de EUR, zoals de Umbra Erasmi en de sporadischer Ad Fontes. En wat te denken van de Erasmuspenning uit 1531, toen Erasmus nog leefde…

Met trots presenteerde Herman het interactieve touchscreen waarmee penningen van alle kanten te bekijken zijn zonder ze aan te raken.   

De penningen zijn ook op de website te bewonderen.

Heeft u penningen die wellicht niet zouden misstaan in dit kabinet, zie voor contactgegevens de diapresentatie van Herman Gerritsen (zie pdf hieronder).

Arie Kers

Tot slot sprak Cora Boele, het “historisch geweten” van de EUR, sinds najaar 2020 pensionado. Vanaf 2008 heeft ze zich als ‘onbezoldigd secretaris’ bij de Stichting SUHK beziggehouden met het vergaren en vooral toegankelijk maken van het historisch archief, c.q. erfgoed van de universiteit en haar rechtsvoorgangers NHH en NEH.

Arie Kers

Cora Boele

Op plezante, licht ironische wijze nam ze ons - aan de hand van beelden - mee naar de ‘krochten’ van de EUR-historie: de founding fathers, de eerste rector, de eerste meisjesstudenten, de eerste collegezaal (in het oude Beursgebouw nabij Blaak), de eerste buitenlandse promovendus, Langzaam maar zeker ontzenuwde ze de ‘geheimen van Woudestein’ zoals een zilveren herdenkingsschaal die CAP van Stolk aan zijn kompanen Mees en Ruys schonk (1913) en een klassiek, tamelijk conventioneel havengezicht, geschilderd door Van der Zwalm, dat vanuit het NEH-pand aan de Pieter de Hoochweg bij de verhuizing werd meegesmokkeld naar het nieuwe Woudestein waar ‘moderne kunst’ aan de muren regeerde. En zich daar nog steeds (klimaat)veilig bevindt…

Tot slot een interessant weetje: Op 1 februari bestaat de Rijksuniversiteit Rotterdam (RUR) zoals we nog steeds officieel weten vijftig jaar. Tijd voor een alternatief feestje?

Bekijk hier de foto's

Foto's: Arie Kers en Marita Beukers

Academisch Erfgoed en Dieslunch 2022

Academisch Erfgoed en Dieslunch 2022

1/18
Arie Kers
2/18
Arie Kers
3/18
4/18
Arie Kers
5/18
Arie Kers
6/18
Arie Kers
7/18
8/18
Arie Kers
9/18
Arie Kers
10/18
Arie Kers
11/18
Arie Kers
12/18
Arie Kers
13/18
Arie Kers
14/18
Arie Kers
15/18
Arie Kers
16/18
Arie Kers
17/18
18/18

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen