Het uitstapje naar het MCO in Hilversum

Eindelijk was het dan zover dat we ons jaarlijkse uitstapje met gepensioneerden en oud-medewerkers van de EUR weer konden maken! Deze reis naar het Muziekcentrum voor de Omroep (MCO), hadden we eigenlijk in het voorjaar van 2020 gepland, maar door de perikelen rond corona werd het drie jaar uitgesteld. Er hadden zich 94 mensen aangemeld (dat viel ons als organisatoren wat tegen gezien de belangstelling voor uitstapjes in het verleden), waarvan 67 gepensioneerden en de overige waren reisgenoten. Naar schatting gingen uiteindelijk rond 85 personen mee. Het grootste deel reisde met de twee bussen, die ingehuurd waren bij vervoersbedrijf Verschoor, en een klein aantal ging met eigen vervoer naar Hilversum.

Ontvangst in Hilversum en het theaterorgel

Bij het MCO werden we hartelijk ontvangen met een kop koffie of thee en een brownie of koek naar keuze. In de grootste studio (nr. 1) werd daarna een inleidende praatje gehouden door de coördinator studioverhuur, Shishir Bestebreur.

Vervolgens kregen we een uitgebreide presentatie van het beroemde Pierre Palla theaterorgel, een pijporgel uit 1936, door de organist Patrick Hopper. Eerst gaf hij een demonstratie van alle mogelijke toetsen en kleurcombinaties op dit orgel (ik zag door het orgelbos al snel de toetsen niet meer) en daarna speelde hij enkele stukken, te beginnen met de Mars Groot Rotterdam, filmmuziek uit “Rooie Sien”, Holliday for Strings en eindigend met Tico, tico.

Bedwelmd door de muziek gingen we rond half een naar het lunchbuffet met pompoenensoep, worstenbroodjes en royaal belegde broodjes met kaas, vlees of vegetarisch. Desgewenst kon er koffie, thee, (karne)melk of een glaasje wijn bij worden gedronken.

Architectuur van omroepgebouwen

Het middagprogramma startte met een voordracht over de (omroep)architectuur door Arie den Dikken. Hij had een uitgebreide fotopresentatie van oudere gebouwen en villa’s in Hilversum o.a. het gemeentehuis van architect Dudok en sanatorium Zonnestraal. Vervolgens werd uiteraard uitgebreid ingegaan op de gebouwen waarin de verschillende omroepen (AVRO, VARA, KRO, NCRV, VPRO) vroeger en nu huisden, inclusief de oude seintoestellenfabriek, van waaruit de eerste radio-uitzendingen in 1932 plaats vonden en het huidige omroepcentrum (Mediapark) en het museum Beeld en Geluid.

Jeanette van Es liet ons vervolgens zien hoe het vroegere (1932 en 1944) en huidige MCO gebouw er uit zag met nu 9 studio’s, ontworpen door o.a. Piet Elling, Ebbink & Snellebrand en Carel Weeber. Studio’s, die onder meer gebruikt worden door de vaste gebruikers: het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor en daarnaast talrijke solisten (op orgel, piano, viool enz.) en kamerorkesten en koren voor plaatopnames. Jeanette wees ons er ook nog op dat het MCO over een groot bladmuziekarchief beschikt (25 km., met meer dan 60.000 titels), dat geheel digitaal bereikbaar is. Over dit archief werd een wel heel kort, maar wel leuk filmpje getoond met de grootste schatten.

De finale op het Pierre Palla orgel

Als muzikale finale begeleidde Patrick Hopper op het grote theaterorgel een (stomme) slapstickfilm van Charley Chaplin, zoals dat vroeger in de bioscoop gebruikelijk was. Daarna speelde Patrick nog enkele melodietjes op het Pierre Palla orgel, die als verzoeknummers door gepensioneerden waren ingediend. Op verzoek van Ger Lugtenberg (van het vroegere Chanteur) werd het muzikale festijn besloten met het “Gaudeamus igitur”, wat door ieder meegezongen zou worden, maar het orgel was zo volumineus dat niemand te horen was. De dag werd besloten met een borrel met bittergarnituur (zowel vlees als vegetarisch) en kaas/worst, enz. Na een lange busreis, vanwege de file, kwamen we rond 18.30 uur weer in Rotterdam aan.

De aanwezigen waren, zo bleek mij bij navraag hier en daar, alom heel tevreden met dit uitstapje, maar bovenal dat men elkaar weer eens gezien en gesproken had.

Impressie uitstapje naar het MCO in Hilversum

Het uitstapje naar het MCO in Hilversum

Het uitstapje naar het MCO in Hilversum

1/27
2/27
3/27
4/27
5/27
6/27
7/27
8/27
9/27
10/27
11/27
12/27
13/27
14/27
15/27
16/27
17/27
18/27
19/27
20/27
21/27
22/27
23/27
24/27
25/27
26/27
27/27

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen