Dagje uit 2018 - Tweede Maasvlakte

Prelude

Regen, regen, onweer, bliksem, donder en kou: de laatste dagen van april beloven niet veel goeds voor onze Spidotocht van 1 mei.      

Uitje gepensioneerden 1 mei 2018 - Tweede Maasvlakte

Het feest.

Het weer klaart op en het is vanmorgen droog. Rond tienen verzamelen zich de eerste gasten. Nog in winterjas, met de kraag omhoog, maar vrolijk, begroeten we elkaar, blij de goede kennissen, vrienden en oud-collega’s terug te zien. We gaan aan boord en zoeken een plekje, gezellig bij elkaar. De appeltaart staat klaar en even later wordt de koffie geserveerd. Veel tijd om elkaar ons laatste nieuws te laten horen is er niet, want Ger introduceert en leidt de beide gastsprekers, prof.Kees van Paridon en  oud-minister Ivo Opstelten die om en om een boeiend verhaal vertellen van het wel en wee van de haven. Op mij maakt  de enorme betekenis  van de haven voor de werkgelegenheid van meer dan 200.000 mensen, de meeste indruk.

Ondertussen  genieten we van het varen op het kalme water en het uitzicht. Grote schepen varen ons voorbij in beide richtingen. De massa hijskranen langs de oevers staan allemaal roerloos en onbewogen. Zou het zijn omdat het vandaag de Dag van de Arbeid is?

Een overdadige  lunch wordt voor ons klaargezet. Er zijn zoveel heerlijke gerechten dat we graag nog even weer langs schuiven voor nog een pasteitje of een bakje yoghurt. De boot legt aan bij Futureland dat het verhaal vertelt van de indrukwekkende wording van de tweede Maasvlakte. In de loop  zien we zelfs nog opgegraven Mammoet-resten uit de oertijd. We varen weer verder, richting Hoek van Holland. De zon schijnt volop, en  het is heerlijk toeven op het bovendek met schitterend uitzicht aan alle kanten. De kapitein dirigeert zijn schip hier en daar een haven binnen om ons bijvoorbeeld  een indruk te geven van de bouw van de boortorens die straks de zee opgaan. En zo komt tenslotte de stad Rotterdam en het einde van onze reis in zicht. Om half zes meren we aan op de plek waar we vanmorgen vertrokken.

Uitje gepensioneerden 1 mei 2018 - Tweede Maasvlakte

Finale

Er is geen dissonant gehoord, iedereen heeft genoten. We zijn voldaan over deze mooie dag, en heerlijk voor het donker thuis. Terecht  gaat onze dank naar Het College van Bestuur en de voornaamste organisatoren van deze dag, Jan, Astrid en Ger(*).

Het verslag is opgemaakt door Eildert Bruining en de fotoos zijn van Jan van der Snee.


(*) Astrid Poppe, Ger Lugtenberg en Jan van der Snee