Missie en visie

Campus Woudestein garden on a sunny day.

De missie volgens de Strategie 2024 van de Erasmus Universiteit is het creëren van positieve maatschappelijke impact, met de SDGs als leidraad. Daarom moet duurzaamheid een integraal onderdeel van ons onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering worden. De EUR onderschrijft de klimaat- en ecologische noodtoestand waarin we verkeren, en werkt daarom aan een versnelde uitvoering van een ambitieus duurzaamheidsprogramma, waarbij de Erasmus gemeenschap actief wordt betrokken. Studenten dragen actief bij in de Erasmus Sustainability Hub, de Eureka week, faculteitsraden en de U-Raad. 

Student studeert in de Langeveld Building op Erasmus Universiteit Rotterdam.

Duurzaamheid op Erasmus Universiteit Rotterdam

Duurzaamheid bij EUR

Bij de Erasmus Universiteit Rotterdam is duurzaamheid een van onze strategische doelen. We moeten naar oplossingen zoeken, zelfs als we nog niet alle antwoorden hebben. In deze video leggen we uit hoe wij duurzaamheid integreren in ons onderzoek en onderwijs.

Studenten zijn bezig met het verduurzamen van de campus

Klimaat- en ecologische noodtoestand

De Erasmus Universiteit Rotterdam erkent de klimaat- en ecologische noodtoestand. Daarmee onderschrijft de universiteit dat er dringend en gecoördineerd actie nodig is om de gevolgen van klimaatverandering en de verwoesting van ecosystemen tegen te gaan.

Lees meer
Sustainability Month

Onderwijs voor duurzaamheid

Met de aangescherpte ambitie ‘duurzaamheidsonderwijs voor alle studenten’ komt de garantie dat alle studenten tijdens hun studieloopbaan aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in aanraking komen met duurzaamheidsonderwijs, inclusief de klimaat- en ecologische noodtoestand. Dit geschiedt op drie manieren: een introductie voor bachelors, keuzevakken en gerichte studiepaden voor specialisatie.  

Duurzaamheid in ons onderwijs

Bijdragen aan de Sustainable Development Goals

De EUR levert een bijdrage aan het onderzoeken en oplossen van de grote uitdagingen van deze tijd en de 17 Sustainable Development Goals (SDGs) vormen daarbij onze leidraad. Als universiteit zetten we onze investeringen en innovaties in om de SDGs te realiseren.  

Ons onderzoek naar duurzaamheid
Zonnepanelen Erasmus Building

Duurzaamheid als voorwaarde

Duurzaamheid is een fundamentele voorwaarde voor het ontwikkelen van onze campus en haar faciliteiten: van de gebouwen tot het voedsel dat verkocht wordt tot de indeling van onze werkplekken en de buitenterreinen.

Duurzaamheid in onze bedrijfsvoering

Erasmus Universiteit Rotterdam en het Rotterdams Klimaatakkoord

Voor de gemeente Rotterdam is de aanpak van klimaatverandering een topprioriteit. De Erasmus Universiteit Rotterdam sluit zich daarbij aan en neemt daarom deel aan het Rotterdams Klimaatakkoord. Daarin is afgesproken dat de CO2-uitstoot van het personenverkeer van de deelnemende organisaties in 2030 minimaal 50% minder is ten opzichte van 2016. We brengen jaarlijks onze CO2 voetafdruk in kaart, en geven uitvoering aan de roadmap duurzame campus. 

EUR en de SustainaBul

Elk jaar wordt de Erasmus Universiteit Rotterdam beoordeeld via de SustainaBul duurzaamheidsranglijst door de Studenten voor Morgen. Om duurzaamheid in hoger onderwijs te stimuleren rangschikt SustainaBul Nederlandse hoger onderwijs instituties op hun implementatie en integraliteit van duurzaamheid in onderwijs, onderzoek en organisatie. In 2023 behaalde de Erasmus Universiteit de 14e plek van de 33 hoger onderwijs instituties die deelnamen. Wij zijn trots op de verbetering ten opzichte van 2022, toen behaalde Erasmus Universiteit de 17e plek, blijven we streven continue vooruitgang te maken en te staan voor duurzaamheid op onze universiteit.

  Unieke Waarde Propositie van de ESH

  "De Erasmus Sustainability Hub wordt geleid door een toegewijd bestuur van studenten die onvermoeibaar werken om impactvolle evenementen te creëren, duurzaamheid op de campus te promoten en samen te werken met het universiteitsbestuur. Hun passie en toewijding stimuleren de missie van de vereniging om het bewustzijn te vergroten en duurzame praktijken te bevorderen onder studenten en personeel.

  Word lid van de Hub en wordt een Changemaker door exclusieve evenementen bij te wonen, als eerste op de hoogte te zijn van duurzame gebeurtenissen op de campus en deel uit te maken van het activisme! 

  Meld je gratis aan en maak deel uit van de oplossing voor een duurzame toekomst."

  Vergelijk @count opleiding

  • @title

   • Tijdsduur: @duration
  Vergelijk opleidingen