Op weg naar een mooiere wereld

Persoon met mondkapje houdt met handschoenen een wereldbol vast.

De crisis ontwrichtte de samenleving; maar niet alleen op een negatieve manier. Het vliegverkeer lag plat, de lucht werd meteen schoner. Natuurgebieden kregen rust, mensen gingen nadenken over consumptiekeuzes, parkeerplekken in de binnenstad moesten wijken voor terrassen; dit zou een transitie naar een mooie wereld kunnen zijn. Toch brokkelde dit idealistische toekomstbeeld ook vrij snel weer af. Hoe kunnen we toch zorgen dat de coronacrisis, behalve een crisis met veel slachtoffers, ook een transitie kan aanjagen in naar een schonere, betere wereld?

Snel naar: Prof.dr. Derk Loorbach - Prof.dr. Ruud Welten - Prof.dr. Jos de Mul

Een kans om te veranderen

Prof.dr. Derk Loorbach

“Door zo’n crisis wordt duidelijk waar we vanaf moeten op korte termijn: luchtvervuiling, intensieve veehouderij, economische kwetsbaarheid”

Derk Loorbach, hoogleraar transitiekunde en directeur van onderzoeksbureau DRIFT heeft vanaf het begin met zijn team gekeken: hoe kan Nederland eruitzien ná corona, en wat kunnen we ervan leren? “Het is in feite een kans om de wereld beter te maken,” zegt Loorbach in een Erasmus podcast. In een crisis komen allemaal dingen bloot te liggen, zoals milieuvervuiling of ongelijkheid, die moeten veranderen. Bovendien zijn we dingen gaan herwaarderen die we vòòr de crisis vanzelfsprekend vonden; zoals ziekenhuizen, of persoonlijk contact. De pandemie houdt ons een spiegel voor. Een heftige periode zoals deze is nodig om een gedragsverandering in gang te zetten. “Mensen zijn routinewezens. Het zijn vaak schokken of crises die helpen dingen te versnellen die we eigenlijk al lang wisten.”

Studio Erasmus Podcast: Derk Loorbach hoopt op schonere wereld na coronacrisis

Derk Loorbach in het nieuws

Reizen in coronatijd

Prof.dr. Ruud Welten

“Hoe moeilijk blijkt het voor ons te zijn om gewoon te doen wat er van ons wordt gevraagd, namelijk, heel letterlijk: thuisblijven. Dat is op zich interessant”

Portretfoto Ruud Welten

Ruud Welten is hoogleraar filosofie (ESPhil) en doet onderzoek naar reizen, hij schreef onder andere het boek ‘Het ware leven is elders’. In de podcast van Studio Erasmus deelt hij zijn kritische blik op onze hardnekkige wens om op vakantie te gaan, zelfs in coronatijd. “Waarom gaat dat zo jeuken, waarom denken we dat als we zinvol willen leven, dat we de deur uit moeten? We blijven denken dat authenticiteit te vinden is op een andere plek op de wereld dan waar we zijn.” Voor Studium Generale geeft Welten een podcast gemaakt over Albert Camus en het boek De Pest, en wat we daar nu in deze tijd van kunnen leren.

Podcast - Ruud Welten over De pest

Studio Erasmus Podcast: Ruud Welten over reizen en toerisme

Leren van het noodlot

Prof.dr. Jos de Mul

“Pandemieën zullen het ‘nieuwe normaal’ worden, wanneer niet ook de sociale en economische condities worden aangepakt die de virale storm over onze planeet hebben veroorzaakt”

Jos de Mul
Bob Bronshoff

Jos de Mul, hoogleraar filosofie (ESPhil) schreef een lang essay voor De Groene Amsterdammer waarin hij zijn eigen wereldreis beschrijft, die samenliep met het begin van de corona-uitbraak wereldwijd. De Mul doet in het essay aanbevelingen voor een betere wereld, hoe het zover heeft kunnen komen en wat we ervan kunnen leren: “Pandemieën zullen het ‘nieuwe normaal’ worden wanneer niet ook de sociale en economische condities worden aangepakt die de virale storm over onze planeet hebben veroorzaakt. Dat is geen geringe opgave. Het zou mooi zijn als de huidige pandemie daartoe ook wat nuttige mutaties zou veroorzaken in onze geest.”

In een podcast met Studio Erasmus vertelt hij hoe de Westerse cultuur van oudsher omgaat met het noodlot. Hij suggereert dat het belangrijk is om na te blijven denken over vragen zoals: wat zijn verstandige maatregelen, en welke maatregelen leveren gevaar op? Wanneer worden de kosten van de oplossingen hoger dan de kosten van het probleem zelf?

Studio Erasmus Podcast - Jos de Mul over hoe mensen omgaan met het noodlot

Jos de Mul in het nieuws

  • Mutaties in onze geest

    Filosoof Jos de Mul reisde voorafgaand aan de coronacrisis naar onder meer Bali, Hongkong en Sydney. Hij ontdekte: de ergste virussen zitten in ons hoofd.
    Netwerk van wegen,

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen