Universitaire plechtigheden

De Erasmus Universiteit Rotterdam organiseert elk jaar verschillende academische evenementen, die zijn gaan behoren tot de tradities van de universiteit.

Opening van het academisch jaar

Dit evenement vindt ieder jaar plaats op de eerste maandag van september. Tijdens deze ceremonie spreken de rector magnificus en een aantal gastsprekers over het centrale thema, dat ieder jaar wisselt. Ook worden de Onderwijs- en Onderzoeksprijs uitgereikt aan excellente docenten en wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dies Natalis

De Dies Natalis op 8 november is de viering van de verjaardag van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op 8 november 1913 werd in de toenmalige Doelen in Rotterdam de Nederlandsche Handels-Hoogeschool (NHH) opgericht, de eerste rechtsvoorganger van de universiteit.

Tijdens de viering in de aula verzorgt de rector magnificus de dies-rede. Daarnaast reikt de universiteiten eredoctoraten uit aan toonaangevende wetenschappers. Net als bij de Opening Academisch Jaar begint de bijeenkomst met de binnenkomst van de cortèges; optochten van respectievelijk de hoogleraren (in toga), bestuurders en de studie-en studentenverenigingen.

Mandeville lezing

De Mandeville lezing is vernoemd naar de in Rotterdam geboren filosoof en arts Bernard Mandeville (1670-1733). Vanaf 2016 is hieraan een eredoctoraat verbonden van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De eredoctor ontvangt de kappa met speld en een bul. Tot en met 2015 was aan de lezing het maatschappelijk equivalent van een eredoctoraat verbonden, als blijk van waardering voor de grote maatschappelijke verdiensten van een persoon uit binnen - of buitenland.

De lezing is een initiatief van de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Rotterdamse bedrijfsleven (Club Rotterdam) en het Erasmus Trustfonds.

Rectoraatsoverdracht

In juni 2018 vond er een rectoraatsoverdracht plaats. Tijdens deze ceremonie werd het rectoraat overgedragen van prof. dr. Huibert Pols aan prof. dr. Rutger Engels.

Aankomende academische evenementen

  • Promotie R.D. (Renate) Eveleens

    R.D. Eveleens verdedigt haar proefschrift, getiteld: ‘Overcoming Barriers: Optimising Nutritional Therapy in the Critically Ill Child’.
  • Promotie L. (Laura) Doornekamp

    L. Doornekamp verdedigt haar proefschrift, getiteld: ‘Targeted Prevention of Virus Infections in Risk Populations’.
  • Promotie K.R. (Kirby) Lattwein

    K.R. Lattwein verdedigt haar proefschrift, getiteld: ‘Sonobactericide’.