Universitaire plechtigheden

De Erasmus Universiteit Rotterdam organiseert elk jaar verschillende academische evenementen, die zijn gaan behoren tot de tradities van de universiteit.

Opening van het academisch jaar

Dit evenement vindt ieder jaar plaats op de eerste maandag van september. Tijdens deze ceremonie spreken de rector magnificus en een aantal gastsprekers over het centrale thema, dat ieder jaar wisselt. Ook worden de Onderwijs- en Onderzoeksprijs uitgereikt aan excellente docenten en wetenschappers van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hoogleraren in de stad voor Opening Academisch Jaar

De meest gefotografeerde vrouw van de Erasmus Universiteit

Pedel Marleen van Kester

Lees het interview

Dies Natalis

De Dies Natalis op 8 november is de viering van de verjaardag van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op 8 november 1913 werd in de toenmalige Doelen in Rotterdam de Nederlandsche Handels-Hoogeschool (NHH) opgericht, de eerste rechtsvoorganger van de universiteit.

Tijdens de viering in de aula verzorgt de rector magnificus de dies-rede. Daarnaast reikt de universiteiten eredoctoraten uit aan toonaangevende wetenschappers. Net als bij de Opening Academisch Jaar begint de bijeenkomst met de binnenkomst van de cortèges; optochten van respectievelijk de hoogleraren (in toga), bestuurders en de studie-en studentenverenigingen.

Mandeville lezing

De Mandeville lezing is vernoemd naar de in Rotterdam geboren filosoof en arts Bernard Mandeville (1670-1733). Vanaf 2016 is hieraan een eredoctoraat verbonden van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De eredoctor ontvangt de kappa met speld en een bul. Tot en met 2015 was aan de lezing het maatschappelijk equivalent van een eredoctoraat verbonden, als blijk van waardering voor de grote maatschappelijke verdiensten van een persoon uit binnen - of buitenland.

De lezing is een initiatief van de Erasmus Universiteit Rotterdam, het Rotterdamse bedrijfsleven (Club Rotterdam) en het Erasmus Trustfonds.

Rectoraatsoverdracht

In juni 2018 vond er een rectoraatsoverdracht plaats. Tijdens deze ceremonie werd het rectoraat overgedragen van prof. dr. Huibert Pols aan prof. dr. Rutger Engels.

Aankomende academische evenementen

 • Logo - Erasmus MC

  Promotie M.J.B. Kerstjens

  Op dinsdag 03-09-2019 verdedigt M.J.B. Kerstjens zijn proefschrift, getiteld: 'Identification of Novel Therapeutic Strategies Against MLL-Rearranged Acute Lymphoblastic Leukemia in Infants

  Op dinsdag 03-09-2019 verdedigt M.J.B. Kerstjens zijn proefschrift, getiteld: 'Identification of Novel Therapeutic Strategies Against MLL-Rearranged Acute Lymphoblastic Leukemia in Infants

 • Logo - Erasmus MC

  Promotie S.A. Hoeboer

  Op dinsdag 3 September 2019 verdedigt S.A. Hoeboer haar proefschrift, getiteld: 'Potential New Gamma-Globin Regulators: In vivo analysis of their role in the hematopoietic system'.

  Op dinsdag 3 September 2019 verdedigt S.A. Hoeboer haar proefschrift, getiteld: 'Potential New Gamma-Globin Regulators: In vivo analysis of their role in the hematopoietic system'.

 • Logo - Erasmus MC

  Promotie K.C.K. Man

  Op woensdag 4 September 2019 verdedigt K.C.K. Man zijn proefschrift, getiteld: 'Role of Medications in Attention Deficit Hyperactivity Disorder'.

  Op woensdag 4 September 2019 verdedigt K.C.K. Man zijn proefschrift, getiteld: 'Role of Medications in Attention Deficit Hyperactivity Disorder'.